Τη μεταμόρφωση του Πάρκου της ΧΑΝΘ και την ανάδειξη του Ανατολικού Πολιτιστικού Άξονα της πόλης, σχεδιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Tο Δημοτικό Συμβούλιο...

κατά την τελευταία του συνεδρίασή ενέκρινε πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την χρηματοδότηση του έργου: «Ανάδειξη Ανατολικού Πολιτιστικού Άξονα – Περιοχή Πάρκου Χ.Α.Ν.Θ», συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

«Το έργο, αφορά την περιοχή του Πάρκου Χ.Α.Ν.Θ, μεταξύ των οδών Β. Γεωργίου και Μανόλη Ανδρόνικου και εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό της ανάδειξης του Ανατολικού Πολιτιστικού Άξονα της Θεσσαλονίκης που ενοποιεί μερικές από τις σημαντικότερες πολιτιστικές λειτουργίες της πόλης: Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο, τη HELEXPO, τα δύο Μουσεία, τη ΧΑΝΘ, το Θέατρο Κήπου, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο» σημείωσε κατά την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μελέτης στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με την οδό Β. Γεωργίου διαμορφώνεται η πλατεία Μ. Ανδρόνικου που οδηγεί προς τον Άξονα με διαδοχικές υποχωρήσεις και μικρούς παράλληλους τοίχους. Στο κέντρο της συντηρείται το υπάρχον σιντριβάνι και πλαισιώνεται από καμπύλο μαρμάρινο αυλάκι και μια ζώνη από εποχιακά λουλούδια σε ακτινωτή διάταξη που υλοποιείται με μαρμάρινο κράσπεδο 10 χ 10 εκ. συνεπίπεδα με το περιβάλλον χυτό δάπεδο με θραύσματα μαρμάρου.

Επίσης η πλατεία επιστρώνεται με δάπεδο με θραύσματα μαρμάρου το οποίο διαχωρίζεται με αρμούς σε μεγάλα παραλληλόγραμμα που διακόπτονται από μαρμάρινες σχάρες για την απορροή των ομβρίων, ενώ ο αστικός εξοπλισμός τοποθετείται κατά περίπτωση στις διαμορφώσεις καλύπτοντας τις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες του δημόσιου χώρου, π.χ. κάδοι απορριμμάτων στα κύρια περάσματα και περιοχές στάσης πεζών, κρήνες ανά τακτές αποστάσεις, καρτοτηλέφωνα, καθιστικά κλπ.

Το συνολικό εμβαδό του έργου είναι 8.910 τ.μ. και έχει ληφθεί υπόψη ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των υπαίθριων αστικών χώρων προκειμένου να βελτιωθεί το μικροκλίμα του πάρκου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο βασικός χειρισμός γίνεται μέσω των στοών και των σκιάστρων κατά μήκος του πάρκου προκειμένου να εξασφαλιστούν η σκίαση και η ηλιοπροστασία, ώστε να αποφεύγεται η θάμβωση και να υπάρχει φυσική δροσιά και περιορισμός της θερμικής φόρτισης του χώρου.