Εγκαταλελειμμένο όχημα που βρισκόταν σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούσαν επιτήδειοι για να συγκεντρώνουν κλεμμένα υλικά από κάδους ανακύκλωσης. Όπως προέκυψε...
κατά τη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποίησε χτες η αστυνομία, το συγκεκριμένο όχημα χρησιμοποιούνταν από οργανωμένη ομάδα επιτηδείων για να συγκεντρώνει υλικά από μπλε κάδους. Το όχημα τελικά απομακρύνθηκε από το σημείο.

«Κάνουμε έκκληση προς τους δημότες όταν αντιλαμβάνονται παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές να ενημερώνουν τις υπηρεσίες μας, την Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ διότι η δράση αυτών των ανθρώπων προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο ιστορικό κέντρο και σε άλλες περιοχές της πόλης» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

Αποτέλεσμα είναι, όπως επισημαίνει, αφενός ο Δήμος να χάνει μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, οι δημότες να χάνουν ανταποδοτικά οφέλη και να ενισχύεται η παραοικονομία, αφετέρου με τις «ανασκαφές» που προκαλούν αυτά τα άτομα στους κάδους διασκορπίζονται στον δρόμο τα απορρίμματα ρυπαίνοντας το περιβάλλον, ενώ τα πεζοδρόμια φαίνονται ασάρωτα, δημιουργώντας τριτοκοσμικές εικόνες.

Προκειμένου να συνάγουν ασφαλή συμπεράσματα και να εκτιμηθεί η επίδραση αυτής της παραβατικής δραστηριότητας στα αποτελέσματα της ανακύκλωσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης παρακολουθούν τα ποσοτικά της στοιχεία τόσο από τεχνικής όσο και στατιστικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Ανακύκλωσης περίπου 400 άτομα -κυρίως αλλοδαποί από γειτονικές χώρες- καθημερινά με διάφορους τρόπους αφαιρούν περίπου δώδεκα τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και σε μηνιαία βάση σε έναν μέσο όρο που ξεπερνά τους 350 τόνους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2012, η ιδιότυπη αυτή «πειρατεία» είχε αποτέλεσμα να μειωθεί κατά περίπου 30% το υλικό που συγκεντρώνεται στους μπλε κάδους. Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων το οικονομικό κόστος για το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι σημαντικό, καθώς υπάρχει απώλεια της επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που κυμαίνεται από 30 έως 70 ευρώ για κάθε τόνο.

Οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:

-          15192 (τηλεφωνικό κέντρο, υπηρεσίες Ανακύκλωσης – Καθαριότητας)

-          2310 494500 και 49444 (γραφείο Ανακύκλωσης)