Η ανακρίτρια Ανθία Τσαφίτσα, που χειρίζεται την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης κάλεσε για απολογία τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο...

τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη και τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Και οι τέσσερις αυτήν τη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»), έπειτα από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οπως έγινε γνωστό, όλοι έχουν λάβει κλήσεις από την ανακρίτρια, με τις οποίες τους ζητείται να εμφανιστούν ενώπιόν της σήμερα. Εκτιμάται ότι και οι τέσσερις θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Τα κατηγορητήρια συντάχθηκαν μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν με βάση το πόρισμα που διαβιβάστηκε στις δικαστικές αρχές από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία είχε αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενεργήθηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων αλλά και των συζύγων τους, φέρεται ότι βρέθηκαν «πλεονάσματα» ύψους 1.040.000 ευρώ για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, περίπου 800.000 για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχ. Λεμούσια, περίπου 6.000.000 ευρώ για τον Μιχάλη Ζορπίδη και 160.000 ευρώ για τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια έχει ήδη διατάξει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των φερομένων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση, ενώ από τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης έχει ζητηθεί να επεκταθεί η έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συγγενών των εμπλεκομένων.

Για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» με επίκεντρο την υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης ο μοναδικός που έχει παραπεμφθεί μέχρι στιγμής σε δίκη είναι ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος παραμένει στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια.

«Η σκευωρία θα καταπέσει»

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την έκδοση του βουλεύματος για το θέμα της υπεξαίρεσης, ανέφερε ότι ως δήμαρχος διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα με απόλυτη διαφάνεια. «Στα 12 χρόνια που ήμουν δήμαρχος η μόνη αγορά που έκανα ήταν μόλις ένα διαμέρισμα 54 τ.μ. σε συγκρότημα 32 διαμερισμάτων στο Νέο Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με την Εφορία, 17.000 ευρώ», είπε.

 

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος