Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια της νέας κοινωνικής δομής του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, η οποία λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00-16:00 (Υποδοχή κοινού για αιτήματα σχετικά με Κ.Ε.Α. και Τ.Ε.Β.Α., Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 08:00-14:00).

Τα εγκαίνια και των δύο χώρων τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης κκ Σταύρος Καλαφάτης και Ιωάννης Σαρίδης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Αντιδήμαχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου.

«Μέσα από τη νέα αυτή δομή, οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, θα έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που χρειάζονται. Θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να βρουν την κατάλληλη βοήθεια, προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές ατομικές και οικογενειακές τους ανάγκες, όπως είναι η πρόσβαση σε τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά διαβίωσης, όπως είναι επίσης, η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική πρόνοια. Είναι μία κοινωνική δομή που θα βοηθήσει τους συνανθρώπους μας να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα της ζωής τους αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, σημείωσε ότι «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σκληρή, συντονισμένη δουλειά, με ουσιαστικές πράξεις και τολμηρές αποφάσεις, δίνουμε το δικό μας αγώνα ενάντια στη φτώχεια και τον κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό, όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία. Και είμαι ικανοποιημένος που έχουμε σημαντικές νίκες, παρόλα τα μεγάλα εμπόδια που συναντούμε. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θέσαμε ως προτεραιότητά μας την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Η αλληλεγγύη είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι ηθική και πολιτική δέσμευση να εξασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία, την πρόνοια και την παιδεία».

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ήδη εντάξαμε νέα έργα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων, με πόρους που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα εξειδικεύουμε δράσεις 5 εκ. ευρώ για 12.000 συμπολίτες μας Ρομά».

Ο ίδιος ευχαρίστησε ειδικά τον κ. Κυρίζογλου, διότι όπως τόνισε «μέσα από τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια, δίνουμε πραγματικές λύσεις, προς όφελος της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Για να προσφέρουμε χαμόγελο και ελπίδα στους  πιο αδύναμους συνανθρώπους μας».

Το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά λειτουργεί από τις 25 Μαίου 2017 και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2010, Άξονας 09Β- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας.

Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας περιλαμβάνει τρεις κεντρικούς άξονες: 

Υποδοχή -Ενημέρωση - Υποστήριξη των πολιτών

 • Πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών στα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρία, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ.α.
 • Υποστήριξη των πολιτών για την ένταξη τους στα προαναφερόμενα προγράμματα και με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υποστήριξης κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Τα στελέχη της δομής φροντίζουν τόσο για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων όσο και για την συλλογή των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων και δικαιολογητικών.
 1. Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
 • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες π.χ. Ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, Προγράμματα για Μετανάστες κλπ.
 • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων: α) σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΟΑΕΔ) για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια καθώς φυσικά και σε θέσεις εργασίας β) σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.
 • Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας με στόχο την ένταξη των ανέργων. Στόχος είναι η ανάπτυξη επαφών και τακτικής επικοινωνίας με φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών και των εργαζομένων (π.χ. Επιμελητήρια, ενώσεις και ομοσπονδίες εργαζομένων, κλπ). Σημειώνεται ότι ο στόχος της εν λόγω ενέργειας δεν είναι η υποκατάσταση της λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΟΑΕΔ), αλλά κυρίως α) η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανεργίας στην περιοχή του Δήμου και για την ύπαρξη συγκεκριμένης δεξαμενής προσφερόμενου εργατικού δυναμικού και ειδικοτήτων και β) η επαφή του επιχειρηματικού κόσμου με τους ανέργους μέσα από τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες (π.χ. ημερίδες).
 1. Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων

Το Κέντρο Κοινότητας δύναται να παρέχει υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων αυτού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

 • Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α.
 • Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες
 • Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε συνέργεια με τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται (εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθησιακή υποστήριξη, παροχή γευμάτων, υποστήριξη σχολικού περιβάλλοντος κ.α.)
 • Μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) για μαθητές ΑμεΑ, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ρομά και Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας
 • Συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών
 • Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού που είτε θα συνδράμει το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας κατά περίπτωση, πάντοτε υπό την εποπτεία του και με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις του, είτε θα συμβάλλει στις δράσεις των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο του τακτικού προσωπικού των δομών αυτών.

"Βασικός σκοπός της εν λόγω δομής", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, "είναι να παρέχει ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης που έχουν ανάγκη, μέσα από την παροχή ενός συνολικού πλέγματος υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων καθώς και την προώθηση στην απασχόληση".