Την πεποίθηση πως η Κεντρική Μακεδονία θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα βγει από την κρίση εξέφρασε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην αποψινή εκδήλωση με θέμα «Το ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία: Έργα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη» παρουσιάστηκαν τα έργα, που υλοποιήθηκαν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2014 αλλά και όσα τρέχουν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

«Είμαστε στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών σ’ ολόκληρη την Ευρώπη σε απορρόφηση και υλοποίηση έργων στο νέο ΕΣΠΑ κι εκεί θα μείνουμε. Συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, φιλική στην επιχειρηματικότητα και πάντα δίπλα στους πολίτες. Θα τα καταφέρουμε η Κεντρική Μακεδονία, να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στη σκληρή δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επιτυχή υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επικέντρωσε όλες τις δυνάμεις της στους στόχους κι όχι στα προβλήματα.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία με τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με όλους τους φορείς (επιμελητήρια, επιστημονικούς και ερευνητικούς, πανεπιστήμια κτλ.) και την ίδια την κοινωνία, στο πλαίσιο θεσμοθετημένου διαλόγου, με ανοιχτές και οργανωμένες διαβουλεύσεις. «Φτιάξαμε όλοι μαζί, σχέδια και πολιτικές που ξεκινούν από κάτω, από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, «η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε εθνικός πρωταθλητής στην απορρόφηση των πόρων του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ 2007-2013, με ποσοστό 114%, καθώς δεν ήταν μόνο, η πρώτη Περιφέρεια, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, αλλά πρώτη και σε σύγκριση με την πλειοψηφία των φορέων του Δημοσίου. Και σήμερα πάλι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πετύχει την ταχύτερη εκκίνηση στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020: Ενεργοποιήσαμε ήδη το 83,7% του συνόλου του Προγράμματος. Εκδώσαμε 71 Προσκλήσεις συνολικού ύψους 667 εκατομμυρίων ευρώ. Εντάξαμε 183 έργα συνολικού προϋπολογισμού 512,8 εκατομμυρίων ευρώ. Συμβασιοποιήσαμε έργα σε ύψος 340,4 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα η απορρόφηση ξεπερνάει τα 154 εκατομμύρια ευρώ».

Ο ανισόπεδος κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Κ16, ο νέος αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας Χαλκιδικής, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, παρεμβάσεις σε σχολικά συγκροτήματα, η εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας PET-SCAN, του πρώτου απεικονιστικού αξονικού τομογράφου της Βόρειας Ελλάδας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της ΠΚΜ.

O κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί έφεσε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Συγκοινωνιακές Υποδομές: Ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις σε μήκος 116,5 χλμ. οδικού δικτύου και 21 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου (ανισόπεδος κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Κ16, νέος αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας Χαλκιδικής, παράκαμψη Πολυγύρου, οδικό δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη Πέλλας). Επίσης, υλοποιούνται σημαντικά έργα όπως περιφερειακή οδός με 65,5 εκ. ευρώ, τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα, άξονας Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Δοϊράνης με 56,6 εκ. ευρώ, αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, τμήμα Πατρίδα – Νάουσα με 31,9 εκ. ευρώ, αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο με 7 εκ. ευρώ, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, σε πρώτη φάση στις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, με 36,5 εκ. ευρώ.

Υποδομές Υγείας: Ολοκληρώθηκαν 48 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δημιουργήθηκαν και αναβαθμίστηκαν 16 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και Προνοιακά Ιδρύματα, χρηματοδοτήθηκε με 2,4 εκ. ευρώ την προμήθεια και εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας PET-SCAN, του πρώτου απεικονιστικού αξονικού τομογράφου της Βόρειας Ελλάδας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ολοκληρώθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στο νοσοκομείο Έδεσσας και στο Παπανικολάου. Και πλέον χρηματοδοτείται με 1 εκ. ευρώ το ΕΚΑΒ για νέα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν δυο νέα μεγάλα έργα προϋπολογισμού 16,5 εκ. ευρώ για το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Βέροιας.

Υποδομές Παιδείας: Υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αφορούν σε 14.800 μαθητές. Εξοπλίστηκαν 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Και στο νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίστηκαν 29,5 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης. Ήδη εκδόθηκαν δυο προσκλήσεις 18 εκ. ευρώ για 12 νέα σχολικά κτίρια, αξιοποιούνται 2 εκ. ευρώ για εργαστηριακές υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και 6,5 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και έρευνα στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πολιτισμός: Υλοποιήθηκαν 30 έργα σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και ανάδειξη 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην Κεντρική Μακεδονία και το Άγιο Όρος. Στηρίζονται 15 σημαντικοί πολιτιστικοί θεσμοί (φεστιβάλ Κινηματογράφου, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, διεθνής έκθεση βιβλίου, φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Biennale κ.ά.). Με 20 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, υλοποιούνται έργα όπως το νέο μουσείο Βεργίνας, η ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών.

Περιβάλλον: Αναβαθμίστηκε το δίκτυο ύδρευσης σε μήκος 850 χλμ. με εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού για 423.000 πολίτες. Χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια 19 πυροσβεστικών οχημάτων. Προχωρά η αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων και έχουν αρχίσει 18 αποχετευτικά έργα για 62.000 πολίτες. Αποκαταστάθηκε το σύνολο των χωματερών στην Κεντρική Μακεδονία. Υλοποιούνται έξι νέες παρεμβάσεις για στερεά απορρίμματα προϋπολογισμού 39 εκ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Αστική Ανάπτυξη: Ολοκληρώθηκαν 21 έργα σε 10 μεγάλες πόλεις, όπως και η ολική ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης. Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικά διασφαλίστηκαν 106,4 εκ. ευρώ για το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Κοινωνική Αλληλεγγύη, Κοινωνική Ένταξη, Στήριξη των Ευάλωτων Πολιτών: Συνολικά έχουν εκδοθεί 30 προσκλήσεις ύψους 83,2 εκ. ευρώ, ήδη εντάχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 62,9 εκ. ευρώ και υποστηρίζονται 14.000 γονείς, με την εύρεση θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους, όπως και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Υποστηρίζονται επτά δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες γυναίκες και παιδιά, διασφαλίστηκε η λειτουργία οχτώ ΚΗΦΗ με 255 ωφελούμενους και με 2,8 εκ. ευρώ ολοκληρώθηκε η διπλή δομή στην Καλαμαριά για τα παιδιά με σύνδρομο Down. Με 2,4 εκ. ευρώ διασφαλίστηκε η λειτουργία των δομών για άστεγους, ενώ στηρίζονται οι δομές Κοινωνικών Ιατρείων, Φαρμακείων, Παντοπωλείων και τα Συσσίτια σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, καινοτομία, απασχόληση: Το προσεχές διάστημα ανοίγουν προσκλήσεις ύψους 133 εκ. ευρώ (104 εκ. ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, 18 εκ. για την ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας και 11 εκ. ευρώ για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών). Στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκαν 2.474 νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολική επιχορήγηση ύψους 163,2 εκ. ευρώ στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών και του εμπορίου. Καταβλήθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 2.049 δικαιούχων, 27,6 εκ. ευρώ από τα συνολικά 49 στο πλαίσιο του προγράμματος εγκατάστασης νέων γεωργών.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης ως κεντρικοί ομιλητές, ο Διευθυντής της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Willebrordus Sluijters, ο Υπεύθυνος Προγράμματος της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Παναγιώτης Θάνου και ο Υπεύθυνος Προγράμματος της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κιρμιζίδης.

Ο κ. Σλόιτερς παρατήρησε ότι είμαστε ως χώρα συγκριτικά πίσω σε τομείς που σπρώχνουν την οικονομία μπροστά, όπως καινοτομία, νέες τεχνολογίες κτλ, ενώ παρουσίασε και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Θάνου είπε ότι η πολιτική συνοχής της ΕΕ είναι στην ουσία πολιτική μείωσης των ανισοτήτων.

Τέλος, ο κ. Κιρμιζίδης παρουσίασε τα έργα κοινωνικής συνοχής που υλοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας και προβολή οπτικοακουστικού υλικού των έργων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Δείτε τις φωτογραφίες του thestival.gr: