Έργα συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για το οδικό δίκτυο στην Κεντρική Μακεδονία, ανακοίνωσαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τόσο ο κ. Χαρίτσης όσο και ο κ. Τζιτζικώστας τόνισαν πως στόχος είναι να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Εκτός από την ανακοίνωση ο Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψε και την χρηματοδότηση για τα έργα αυτά.

Ειδικότερα πρόκειται για 30 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προκείμενου να προχωρήσουν έργα συντήρησης σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα ανακοίνωσαν 10 εκατομμύρια ευρώ για τις απαλλοτριώσεις του έργου για το δρόμου Θεσσαλονίκη- Έδεσσα.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το έργο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ πολύ σημαντικό, τονίζοντας πως οι απαλλοτριώσεις ξεκινούν άμεσα, επισημαίνοντας πως πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για την υλοποίηση του καθώς όπως είπε οι μελέτες υπάρχουν, είναι ένα ώριμο έργο που μπορεί να ξεκινήσει αύριο το πρωί.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας, τόνισε πως «υποδέχτηκα με μεγάλη χαρά σήμερα τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα για να συζητήσουμε για μια σειρά από θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία μας, που έφερε καρπούς και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κατορθώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορρόφηση κονδυλίων και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και στο νέο. Υλοποιούμε μια σειρά έργων και δράσεων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Επίσης, επιλεγήκαμε ως η Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, που δείχνει το σημαντικό έργο που γίνεται στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν είναι:

1. Ενέργειες του Υπουργείου για άμεση έναρξη των δράσεων ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 130 εκ. ευρώ. Τρεις δράσεις είναι έτοιμες να προκηρυχτούν άμεσα στην Κεντρική Μακεδονία.

2. Ενέργειες του Υπουργείου για να ξεμπλοκάρουν οι δράσεις στον τομέα της Υγείας, όπως οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

3. Ενέργειες του Υπουργείου για τη δημιουργία Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Πολύ σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η έναρξή του.

«Κοινός στόχος μας είναι να απορροφηθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Θέλω όμως να ευχαριστήσω τον κ. Χαρίτση για τη λύση που δίνει σήμερα σε ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα στην Κεντρική Μακεδονία, τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, που του είχα θέσει πριν από μερικούς μήνες. Η Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε ένα γενναίο πρόγραμμα συντηρήσεων στο οδικό της δίκτυο. Σήμερα, ο κ. Χαρίτσης υπέγραψε τη διάθεση 30 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να προχωρήσουμε σε έργα συντήρησης στο οδικό μας δίκτυο. Επιπλέον, διαθέτει 10 εκ. ευρώ για να αρχίσει το έργο ύψιστης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την κατασκευή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, με τη χρηματοδότηση σε πρώτη φάση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται. Το έργο συνολικά είναι προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ και ξεκινάει πλέον με τις απαλλοτριώσεις και από κοινού θα αναζητήσουμε τις λύσεις για να προχωρήσει, καθώς υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες και είναι ώριμο να αρχίσει», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα χάρισε στον κ. Χαρίτση ένα αντίγραφο του βραβείου της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης, που κέρδισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Χαρίτσης ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία και επισήμανε: «Η δουλειά που έγινε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι εξαιρετική. Τα βραβεία δεν προκύπτουν τυχαία, είναι αποτέλεσμα δουλειάς, αναγνωρισμένης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τις άλλες Περιφέρειες. Συζητήσαμε για ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε για να επιταχύνουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό επίπεδο για να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων φέρνοντας τη χώρα για τρία χρόνια στην πρώτη θέση της απορρόφησης δε θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την πολύ καλή συνεργασία των Περιφερειών και ειδικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι στην κορυφή της λίστας των Περιφερειών».

Τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου και υπογράμμισε ότι το βραβείο που έλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σημαντικό για όλη τη χώρα.

«Εξετάσαμε πώς θα ξεκλειδώσουμε τους πόρους που προβλέπονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους περίπου 130 εκ. ευρώ. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα διάφορα επίπεδα διοίκησης», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στον Υπουργό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει σημειώσει μέχρι σήμερα σημαντική πρόοδο. Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «το ύψος του προϋπολογισμού των δράσεων που είναι σε εξέλιξη, δηλαδή είτε έχουν εγκριθεί, είτε έχουν ενεργοποιηθεί ανέρχεται σε ποσοστό 75,8%. Ο προϋπολογισμός των προσκλήσεων που εκδόθηκαν ανέρχεται σε 70,9% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος και οι εντάξεις σε 55,7%. Συνολικά έχουν εκδοθεί 62 προσκλήσεις ύψους 641,7 εκ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 167 έργα ύψους 504,2 εκ. ευρώ. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι ύψους 328,6 εκ. ευρώ και οι πιστοποιημένες δαπάνες (πληρωμές, άρα και απορρόφηση) είναι 133,7 εκ. ευρώ».

Οι συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήσει σε εξαιρετικό κλίμα, τονίζοντας και οι δύο πως η συνεργασία τους για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι υποδειγματική.

Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας δώρισε στον κ. Χαρίτση το βραβείο που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης».