Την αντίθεσή τους με τις θέσεις της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν στο χθεσινό δημοτικό Συμβούλιο, εξέφρασαν οι "αντάρτες" της παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη".

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τονίζει χαρακτηριστικά πως αγανακτεί με τις ανακοινώσεις του Δ. Θεσσαλονίκης, ωστόσο προτιμά να μην εμπλακεί σε «διενέξεις ευτελούς επιπέδου».

«Ubi dubium ibi libertas*

Αντιπαρέρχομαι σημερινές «ανακοινώσεις της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης».

Ως δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» (και όχι «αποστασιοποιημένος σύμβουλος της συμπολίτευσης που επιζητά πολιτική επιβίωση» -πόσο αισχρές κουβέντες αλήθεια!), αγανακτώ αλλά προτιμώ να μην εμπλακώ σε διενέξεις ευτελούς επιπέδου.

Αντί άλλου σχολίου, θα θυμίσω δύο μόνο προτάσεις από το πρόγραμμα της παράταξης που καυτηρίαζαν τις πρακτικές προηγουμένων διοικήσεων:

Α. «Τα Δημήτρια ίσως είναι ο μοναδικός θεσμός στον κόσμο που δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή και περιορίζεται στη φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων χωρίς να παράγει τίποτα.»

Β. «Τα Δημήτρια διεκπεραιώνονται σήμερα από ανθρώπους που χειρίζονται μεγάλα κονδύλια γραφειοκρατικά και με πλήρη αδιαφάνεια.»
Εχθές, προειλημμένες αποφάσεις, απευθείας αναθέσεις έργων, δαπάνες για αμοιβές ξένων και ελληνικών καλλιτεχνικών εταιρειών κ.λπ. ήρθαν προς ψήφιση με μία ασαφή και γενικόλογη εισήγηση.

Ήρθαν προς ψήφιση στην τελευταία συνεδρίαση του καλοκαιριού και πριν το δημοτικό συμβούλιο διακόψει τη λειτουργία του, ενώ ο χρόνος διεξαγωγής των Δημητρίων είναι γνωστός και σταθερός.

Ήρθαν προς ψήφιση σε ένα δημοτικό συμβούλιο παρωδία, με τους ΜΙΣΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ της παράταξης που διοικεί το δήμο ΑΠΟΝΤΕΣ. Προφανώς, ως απόντες δεν συμμετείχαν και δεν ψήφισαν.

Ποσά της τάξης των 500.000 ευρώ (αυτός περίπου είναι ο προϋπολογισμός των Δημητρίων), τα οποία στη σημερινή εποχή είναι δυσθεώρητα, ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τα ψηφίζω χωρίς εμπεριστατωμένη γνώση και δυνατότητα ελέγχου.
Το ίδιο έπραξα εχθές και για θέμα που αφορούσε την ψήφιση κονδυλίου ύψους 866.000 ευρώ στον τομέα της Καθαριότητας -θέμα για το οποίο ζήτησα πλήρεις και σαφείς διευκρινίσεις. Σε αυτό πρόκειται να επανέλθω με γραπτά ερωτήματα προς τους αρμόδιους παράγοντες και τις υπηρεσίες.

Για όλα τα παραπάνω, έχω τα τελευταία χρόνια απευθυνθεί κατ’ επανάληψη, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, στον ίδιο τον Δήμαρχο και τα όργανα διοίκησης του δήμου.

Για να τελειώσει και αυτό το παραμύθι και να μην «κάνουμε κύκλο τη νύχτα και μας κατακαίει η φωτιά».
*Όπου αμφισβήτηση εκεί ελευθερία».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφορικά με την ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, έγραψε:

«Όταν κάποιοι γυρίσουν από το διαρκές τους ταξίδι και ξεκαβαλήσουν το καλάμι τους.

Όταν θυμηθούν να τιμήσουν θεσμούς και άξιους συνεργάτες (εντός κι εκτός υπηρεσιών και παράταξης).

Όταν αρχίσουν να δουλεύουν και να μην κάνουν βραδινές κοπάνες.

Όταν έχουν λόγο και θέσεις χωρίς αξιώματα και αμοιβές.

Τότε ας μιλήσουν για δημοκρατικά τόξα και για αγώνες επιβίωσης. Για ευθύνες, οράματα και πραγματικότητες για την πόλη και τους πολίτες της».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το ποστ του δημοτικού συμβούλου, Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος τόνισε ότι η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης «βρίσκεται στον κόσμο της», με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κουκουρούκου ή με άλλα λόγια και αυτοί στον κόσμο τους.

Αλήθεια, ποιά είναι αυτή η " Διοίκηση του ΔΘ " που εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις; Είναι σε γνώση του Δήμαρχου;» έγραψε ο κ. Κουράκης.