Ανακοίνωση για τη δρομολογούμενη από την κυβέρνηση αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ εξέδωσε η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση. Η παράταξης με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο (φωτο) στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά...

οποισδήποτε μορφής συμμετοχή ιδιώτη σε ΟΛΘ και ΕΥΑΘ. Στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας θα γίνει προς όφελος του λαού ή προς όφελος των μονοπωλίων. Το νερό είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή. Πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δραστήρια λιμάνια της χώρας. Η ιδιωτικοποίηση του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους περίπου 500 εργαζόμενους και στις οικογένειες τους, των οποίων θα κτυπηθούν οικονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα λιμάνια και οι σχετικές υποδομές έχουν δημιουργηθεί με τη δουλειά του Ελληνικού λαού, αποτελούν μέρος των συνόρων της χώρας και επιβάλλεται να είναι 100% στο δημόσιο.

Όμως, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα σύστημα παραγωγής, όπου σκοπός της παραγωγής είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Απαιτείται η ριζική ανατροπή της εξουσίας και της οικονομίας των μονοπωλίων, η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο υπό αυτούς τους όρους μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος του λαού».