Αποφασισμένος να καθαρίσει την πόλη από τα σκουπίδια, με τη συνδρομή ιδιωτών, εμφανίζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι το θέμα των σκουπιδιών είναι καθαρά συντεχνιακό και πολιτικό. Αναφερόμενος στη πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε στη διαύγεια για να αναλάβει για τις ημέρες αυτές που είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων ιδιώτης την αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη, ο κ. Μπουτάρης σχολίασε, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: «Ο ιδιώτης είναι σε πολλούς δήμους στην Ελλάδα. Δεν απαγορεύεται. Εγώ είπα αν τη Δευτέρα ο Σκουρλέτης δεν βγάλει απόφαση η οποία θα αποκαθιστά την τάξη, είμαι υποχρεωμένος να καθαρίσω την πόλη. Διότι μπορεί να είναι 750 οι συμβασιούχοι οι οποίοι πονάνε- και καταλαβαίνω ότι πονάνε διότι τους κοροϊδεύουν όλες οι κυβερνήσεις- όμως παράλληλα είναι και 15.000 επιχειρήσεις, είναι τα ξενοδοχεία, είναι η αγορά, βρωμάει η πόλη. Είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την πόλη μου».

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι σήμερα λήγει η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από τους ιδιώτες και αύριο οι προσφορές αυτές θα ανοιχτούν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αποκομιδής. «Πήραμε την έγκριση από την επίτροπο για την πληρωμή. Δεν είναι απευθείας ανάθεση, είναι κατάθεση προσφορών. Αν αυτό λέγεται ιδιωτικοποίηση, εγώ είμαι εξωγήινος» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ επιτέθηκε και στο ΠΑΜΕ, το οποίο, όπως λέει υποκινεί τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Η κινητοποίηση ξεκινάει από το ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι εκβιάζονται από το ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος συμβασιούχων ελέγχεται από το ΠΑΜΕ. Οι μόνιμοι θα έβγαιναν στην αποκομιδή, αν δεν υπήρχε μπλοκάρισμα από συμβασιούχους. Δεν μπορεί το όποιο κόμμα να ελέγχει τη ζωή της πόλης».

Σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι «είναι αντισυνταγματικό να κάνουμε ξαφνικά μόνιμους τους συμβασιούχους, ενώ για την επόμενη ημέρα, σχολίασε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα οδηγήσουν σε ένα μικτό σύστημα στον τομέα της καθαριότητας. «Με αυτή την τακτική του ΠΑΜΕ, οδηγούμαστε σε ένα μικτό σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι έχω μια ομάδα μονίμων, οι οποίοι επειδή δεν φτάνουν και βάζω μέσα και ιδιώτες. Εκεί πάμε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Το θέμα των σκουπιδιών είναι συντεχνιακό και κομματικό. Κάθε χρόνο έχουμε αυτή την ιστορία».