Τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ΑΠΘ, σχολίασε με δήλωση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Το ΑΠΘ δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο της πόλης μας. Είναι ακόμη ένας εμβληματικός δημόσιος χώρος στην πιο κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είναι η καρδιά και ο νους της πόλης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι πρωτίστως το σύμβολο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της πρωτοπορίας και όχι ο πνευματικός και ηθικός φραγμός τους. Η έννοια της ανοιχτής πόλης και του ανοιχτού Πανεπιστημίου νοηματοδοτούνται όταν η ώσμωση είναι λειτουργική, δημιουργική και παραγωγική. Δυστυχώς, τα τελευταία γεγονότα από την ανεύρεση νεκρού εντός του πανεπιστημίου έως τις ανατριχιαστικές καταγγελίες των φοιτητών, επιβεβαιώνουν μια σταδιακή υποβάθμιση του πανεπιστημιακού campus.

Πράττει λάθος ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου όταν υποβαθμίζει την άκρως σοβαρή καταγγελία των φοιτητών για ασυδοσία και κατά σύστημα διακίνηση ναρκωτικών. Δεν είναι η απουσία ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος κ. Υπουργέ, είναι η απουσία ρωμαλέου κράτους. Ή για να το πω διαφορετικά, ένα κράτος δικαίου που διστάζει να παρέμβει προληπτικά στο χώρο του Πανεπιστημίου, θεωρώντας ότι έτσι κολακεύει την συνείδηση μιας μικρής μειοψηφίας, αλλά σίγουρα της παρανομίας. Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και διοίκηση της πόλης, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και αμέτοχοι όταν η κατάσταση βαίνει αργά αλλά σταθερά στην αποδιοργάνωση», τονίζει ο κ. Μπουτάρης.