Ξεκινούν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκης από την ΠΚΜ

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τις πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης παρουσίασε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να εντοπιστούν οι δύσοσμες ουσίες στην ατμόσφαιρα του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία της ΠΚΜ και του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος χημείας του ΑΠΘ που θα το υλοποιήσει, ενώ παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αναλάβει να δωρίσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο εργαστήριο του τμήματος Χημείας με σκοπό να υλοποιηθούν οι χημικές αναλύσεις.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι «είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που ταλαιπωρεί επί πολλά χρόνια τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε από το 1980. Πηγή του προβλήματος σύμφωνα με το τότε Υπουργείο Β. Ελλάδος ήταν οι δραστηριότητες κυρίως από σφαγεία, βυρσοδεψία, αστικά λύματα καθώς και από βιομηχανία πετρελαιοειδών και γεωργικών φαρμάκων. Σήμερα, μπορεί κάποιες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκείνης της εποχής να μην υπάρχουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέες πηγές με αποτέλεσμα τα προβλήματα δυσοσμίας να εξακολουθούν να ταλαιπωρούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα πολύ περισσότερο τους κατοίκους του δυτικού τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.Το ζήτημα αυτό μας απασχόλησε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρά πολύ με αποτέλεσμα να πάρουν την απόφαση να δώσουμε επιτέλους λύση, αφού κανένας άλλος φορέας δεν ενδιαφέρεται και κυρίως αναφέρομαι στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να εντοπίσουμε καταρχήν τις εστίες και να ακολουθήσουν τα απαραίτητα μέτρα εξάλειψης αυτού του φαινομένου».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο της δυσοσμίας στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και εμείς ως Περιφέρεια αναλαμβάνουμε δράση. Ζήτησα από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα σε συνεργασία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης της κα Βούλας Πατουλίδου να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να φτάσουμε στο στόχο που θέλουμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο. Ήρθαμε σε συνεννόηση και συμφωνία με το εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος χημείας του ΑΠΘ για την εκτέλεση ενός εξειδικευμένου ερευνητικού προγράμματος που θα επιχειρήσει για πρώτη φορά στα χρονικά να προσδιορίσει αυτές τις δύσοσμες ουσίες στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αυτή η πρωτοβουλία της ΠΚΜ συνιστά την πρώτη ουσιαστική και σε βαθμό προσπάθεια να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι πηγές της δυσοσμίας. Αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα είναι το πρώτο και μοναδικό με αντικείμενο της δύσοσμες χημικές ενώσεις καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν μετρηθεί οι συγκεκριμένες ενώσεις. Η ερευνητική μελέτη θα ξεκινήσει μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και τμήματος Χημείας του ΑΠΘ», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 18 μηνών και προϋπολογισμό περίπου 80.000 ευρώ. Θα πραγματοποιούν δειγματοληψίες από τρία συγκεκριμένα σημεία στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, εκεί όπου είναι και το πιο έντονο πρόβλημα σήμερα. Στη συνέχεια, οι χημικές αναλύσεις θα γίνονται στο εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης του ΑΠΘ με στόχο τον προσδιορισμό θειούχων χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν το φαινόμενο της δυσοσμίας.

 «Πέρα από αυτή τη πρωτοβουλία ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχωρήσαμε ήδη και σε μία σειρά από άλλες ενέργειες. Από τη πρώτη στιγμή που εντάθηκε αυτό το φαινόμενο συνεργαζόμαστε στενά με το Δήμο Ευόσμου- Κορδελιού καθώς και με συλλόγους κατοίκων και εκπροσώπους τοπικών φορέων και σωματείων. Τα συνεργεία ελέγχου της ΠΚΜ έκαναν και κάνουν σε κάνουν σε καθημερινή βάση επιτόπιες αυτοψίες και ταυτόχρονα ελέγχους σε μία σειρά από βιομηχανίες, βιοτεχνίες συνεργεία αλλά και επιχειρήσεις της περιοχής. Ενεργοποιήσαμε άμεσα το κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της περιφέρειάς μας το οποίο προβαίνει τακτικά σε περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις διαφόρων δραστηριοτήτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αποφασίσαμε την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του εθνικού δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και για τον πληρέστερο έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας θα τοποθετηθούν στον ίδιο σταθμό εξειδικευμένα μηχανήματα γαι την μέτρηση των ολικών υδρογονανθράκων καθώς και  των δύσοσμων ενώσεων του θείου. Το κόστος για την αναβάθμιση υπολογίζεται σε 133.000 ευρώ και έχουμε καλέσει ήδη το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό Πράσινο ταμείο. Είμαστε εδώ για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την ανισορροπία. Η εγκαταλελειμμένη δυτική Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια θα αναβαθμιστεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και κρατική σηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Ήδη είχαν αρχίσει οι προβληματισμοί και με συσκέψεις πριν από το 2016 και με το δήμο και με τις υπηρεσίες είχε εντοπιστεί η πυκνότητα της μυρωδιάς στην κοινότητα του Κορδελιού. Ο σκοπός είναι το αποτέλεσμα και κατά πόσο θα μπορέσει να ταυτοποιηθεί αυτή η μυρωδιά. Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο και η λύση πρέπει να δοθεί. Το να περπατάς και να νιώθεις ότι αυτοί που έχεις επιλέξει να σε διοικούν δεν νοιάζονται για το εάν το παιδί είτε κλαίει, είτε μυρίζει και νιώθεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορείς προφανώς δεν μας περιποιεί τιμή. Έχουν γίνει στοχευμένες ενέργειες και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα έρθει πολύ γρήγορα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας σημείωσε πως «αυτή η συνέντευξη Τύπου είναι προϊόν μίας πολύμηνης προσπάθειας που ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Κινηθήκαμε να δούμε στους σταθμούς μέτρησης που έχουμε να εντοπίσουμε σε ποια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έχουμε εντοπισμό του προβλήματος. Καταθέσαμε με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος ένα συγκεκριμένο σχέδιο, είχαμε καθημερινά τηλεφωνήματα, φτιάξαμε ένα χάρτη και είδαμε από που μπορεί να προέρχεται αυτή η ρύπανση. Πήραμε τη δέσμευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι μέσω του ευρωπαϊκού Πράσινου Ταμείου θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση του υφιστάμενου σταθμού μέτρησης αέριων ρύπων στο Κορδελιό».

Η γενική διευθύντρια του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Κωνσταντινή Σαμαρά ανέφερε ότι «πιστεύουμε ότι με τον εξοπλισμό αυτό που θα μας διατεθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να δώσουμε μία βάση αποτελεσμάτων επιστημονικά τεκμηριωμένη στην Περιφέρει ώστε να αποφασίσει τα πλέον κατάλληλα μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στην δυτική Θεσσαλονίκη και κατ΄ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων».

Ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του ομίλου ΕΛΠΕ, Χριστόφορος Αντώτσιος τόνισε ότι «θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης στο πρόβλημα της δυσοσμίας, αν και πιστεύουμε ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος. Ο εξοπλισμός που θα αγοραστεί έχει εκτιμηθεί ότι θα κοστίσει περίπου 125.000 ευρώ. Μαζί με τον εξοπλισμό που προσφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην περιφέρεια κόστους περίπου 130.000 ευρώ πιστεύουμε ότι πλέον η επιστημονική κοινότητα θα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να διερευνηθεί η ουσία που προκαλεί την δυσοσμία και κατ’ επέκταση να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.