Σαν μακρινό όνειρο φαντάζει η Θεσσαλονίκη που θα έχει πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 15 χρόνια για να ολοκληρωθούν...

Η αύξηση του πρασίνου και η δημιουργία βιώσιμων αστικών κέντρων στη μισή κεντρική Μακεδονία, αλλά ταυτόχρονα και η θέσπιση κανόνων ανάπτυξης και δόμησης, είναι οι κυρίαρχοι στόχοι του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, που ετέθη σε διαβούλευση και αναμένεται μετά το Μάιο να αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα της περιοχής, ύστερα από 25 χρόνια... φαγούρας.
Η τελική πρόταση που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, την προηγούμενη Τρίτη, περιλαμβάνει εκτός των άλλων και μια σειρά στοιχείων τα οποία είναι ενδεικτικά της ανάγκης για την ύπαρξη του πλαισίου που θα δώσει τις απαιτούμενες κατευθύνσεις για το μέλλον (σε βάθος 15 ετών) της ευρύτερης περιοχής και θα βάλει τέλος σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που μέχρι σήμερα κατόρθωσαν να υποθηκεύσουν το παρόν και το μέλλον της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Πάνος Σταθακόπουλος, έδωσε μια σειρά από στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη, που προκαλούν εντύπωση.

Αφαντο το πράσινο
Ο κ. Σταθακόπουλος σημείωσε ότι το νέο Ρυθμιστικό καλύπτει έκταση 1.020.000 εκταρίων (το 54% της έκτασης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αριθμεί 1.866.000 εκτάρια), δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη της Αθήνας και επτά φορές μεγαλύτερη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (13.800 εκτάρια). Ο κ. Σταθακόπουλος ανακοίνωσε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Αειφορίας και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταγράφονται και να αξιολογούνται περιβαλλοντικοί δείκτες, να υιοθετούνται και να επιτυγχάνονται στόχοι, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και να γίνει βιώσιμη η Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρασίνου.
Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο είναι 2,75 τ.μ., όταν στο Παρίσι είναι 9, στο Βερολίνο 13, στην Αθήνα 2,75 και στην Ουάσινγκτον 50. Στην πρώτη πενταετία θα τίθεται στόχος να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί, όπως είπε ο κ. Σταθακόπουλος, και στη 15ετία η Θεσσαλονίκη θα επιχειρείται να προσεγγίσει τα 10 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο, που είναι το διεθνώς αποδεκτό όριο για τους κατοίκους ενός αστικού κέντρου. Για να γίνει αυτό πρέπει μακροπρόθεσμα στους αστικούς χώρους να ενταχθούν περίπου 240.000 εκτάρια πρασίνου.

Οι λύσεις
Οι προβλέψεις για την πληθυσμιακή εξέλιξη της περιοχής είναι 1,6 εκατ. κάτοικοι ώς το 2022, όταν σήμερα είναι 1,15 εκατ. και έχουν θεσμοθετηθεί οικιστικοί υποδοχείς για περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Το νέο Ρυθμιστικό καταγράφει τις ανάγκες της περιοχής, που εστιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο, στην εξυγίανση υποβαθμισμένων περιοχών μέσω της «αστικής αναγέννησης» (αφορά περιοχές του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, βιοτεχνικούς θύλακες και αστικές ζώνες) και εφαρμογή των αρχών της συμπαγούς πόλης (οι συνεχείς επεκτάσεις των πόλεων και των δημοτικών διαμερισμάτων στοιχειοθετούν την απώλεια της γειτονιάς, της πόλης κτλ., κάτι που φαίνεται στην περιοχή από τη σταδιακή ένωση οικισμών μεταξύ τους και τα ασαφή πλέον όρια).
Ενα άλλο βασικό στοιχείο είναι η διασφάλιση ικανοποιητικών πληθυσμιακών πυκνοτήτων. Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι υπερδομημένη και με απαρχαιωμένο σε πολλές περιπτώσεις οικοδομικό απόθεμα. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, προτείνονται κίνητρα ανακύκλωσης γης και κτιρίων. Απαραίτητη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΡΘ, είναι και η ανασυγκρότηση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, που επιτυγχάνεται με διακοπή της διάχυτης δόμησης και άρα περιορισμό της οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων.
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και πάλι στο πράσινο (αστικό και περιαστικό), αφού προτείνεται ενιαίο πλέγμα για τους χώρους στρατοπέδων, ρεμάτων και δασών, ώστε μέσω της ενοποίησης να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου.
Στόχος ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η βιώσιμη κινητικότητα, δηλαδή η απομάκρυνση του ΙΧ από τα κέντρα, η απόδοση χώρου στη βασική λειτουργία (κατοικία), η έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς (φιλικά στο περιβάλλον) και η δημιουργία ποδηλατόδρομων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, τραμ κ.λπ.

Πηγή: Αγγελιοφόρος