Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της στο δήμο Θεσσαλονίκης, οι δικαστικές αρχές άρχισαν να βαδίζουν προς την τελική ευθεία για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος όσων φέρονται...

να εμπλέκονται στην υπόθεση.Η έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία ολοκληρώθηκε. Τα πορίσματα παραδόθηκαν στην Εισαγγελία, ενώ ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης που χειρίζεται τη δικογραφία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να υποβάλει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο για το πόσοι, ποιοι και με ποιες κατηγορίες πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο. Προφυλακισμένοι είναι για την υπόθεση ο υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει λάβει γνώση για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, των τριών αντιδημάρχων Οικονομικών και ενός υπαλλήλου, αναμένεται να ασκήσει νέες ποινικές διώξεις για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οπως αποκάλυψε ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», το πόρισμα για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και το στενότερο συνεργάτη του στο δήμο Μιχάλη Λεμούσια αναφέρει ότι βρέθηκαν «πλεονάσματα» χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα οποία δε συνάδουν με τα έσοδα που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητο χρηματικό ποσό ύψους 800.000 ευρώ, ενώ για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου το αντίστοιχο χρηματικό ποσό προσδιορίστηκε σε περίπου 750.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος έχει παραλάβει το υλικό της ανακριτικής διαδικασίας για την υπεξαίρεση - «μαμούθ», αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα να υποβάλει προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης και την πρότασή του για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των φερομένων ως εμπλεκομένων στην υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεωρήτριας που πραγματοποίησε την έρευνα φτάνει στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του εισαγγελέα ξεπερνά τις 1.000 σελίδες, όπου περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πώς δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αύριο αναμένεται να δημοσιευθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το βούλευμα με το οποίο θα αποφασιστεί εάν θα παραταθεί ή όχι η προσωρινή κράτηση του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περίπου έξι μήνες μετά την απολογία του στον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας έχει μεν εισηγηθεί προς το δικαστικό συμβούλιο να μην αποφυλακιστεί ο Μιχάλης Λεμούσιας, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχουν τα τρία μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

 

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος της Κυριακής