Προχωρά η μελέτη για τη θαλάσσια συγκοινωνία

|
THESTIVAL TEAM

Η σκοπιμότητα και η βιωσιμότητα του εγχειρήματος της θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσαλονίκη θα εξετασετί από εταιρεία, στην οποία ανατέθηκε η σχετική μελέτη. Για το θέμα θα γίνει σύσκεψη και την ερχόμενη εβδομάδα…

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υποδομών, Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, διαβίβασε έγγραφο στη Βουλή έγγραφο, με το οποίο κάνει γνωστό πωςι το έργο “Τεχνικός σύμβουλος για τη διερεύνηση ανάπτυξης αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή” ανατέθηκε στην ένωση εταιρειών TREDIT A.E. και MARNET ATE.
Ο κ. Βούγιας επισημαίνει πως “το έργο ως βασικό στόχο έχει να επικαιροποιήσει – προσδιορίσει με ακρίβεια και σαφήνεια, με τα σημερινά δεδομένα, τη σκοπιμότητα και βιωσιμότητα του εγχειρήματος της θαλάσσιας σύνδεσης του κέντρου της πόλης με τα ανατολικά προάστια βραχυπρόθεσμα, καθώς και με άλλες περιοχές (πχ δυτική Θεσσαλονίκη) μεσο-μακροπρόθεσμα”.
Ενημερώνει παράλληλα, ότι η μελέτη στοχεύει στον προσδιορισμό του ρόλου του νέου μέσου στο δίκτυο μέσων μεταφοράς της ευρύτερης περιοχής, τις συνέργειες και τη συμπληρωματικότητα με αυτά, καθώς και τον τρόπο ένταξής του κάτω από τον υπό σύσταση Μητροπολιτικό Φορέα Δημοσίων Συγκοινωνιών της πόλης.
“Τελικός στόχος είναι η προετοιμασία του Διεθνούς Διαγωνισμού για την προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή για την ολοκληρωμένη λειτουργία της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο”, αναφέρει στο απαντητικό έγγραφο ο κ. Βούγιας.
“Το παρόν εγχείρημα προωθεί έναν περισσότερο ευέλικτο σχεδιασμό, με λιγότερες στάσεις, αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών, περιορισμό των απαιτήσεων σε μεγάλες τεχνικές παρεμβάσεις και πλήρη ένταξη αυτών στον αστικό ιστό και το θαλάσσιο μέτωπο της περιοχής εξυπηρέτησης”, αναφέρει ο υφυπουργός.
Το έγγραφο του διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος επικαλείται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η μελέτη ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία που είχε ξανακάνει πάλι μελέτη για το ίδιο θέμα το 2003, που όμως δεν χρησιμοποιήθηκε.
Ο βουλευτής είχε ζητήσει ενημέρωση και για το κόστος της μελέτης, για την οποία ο υφυπουργός Υποδομών ενημερώνει ότι η αμοιβή θα ανέλθει σε 45.000 ευρώ.

 

Σύσκεψη
Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας, θα συμμετάσχει στη σύσκεψη για την πρόοδο των διαδικασιών για τη λειτουργία αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Μαίου, στις τέσσερις το απόγευμα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (πρώην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Καθ. Ρωσσίδη 11).
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου, που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.