Είναι ο άνθρωπος- σκιά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ο συνεργάτης που καθημερινά βρίσκεται δίπλα του περισσότερες ώρες και από την ίδια την οικογένειά του και τον συνοδεύει σε επίσημες και μη εμφανίσεις, από γεύματα με ξένους ηγέτες, μέχρι τις επισκέψεις του στο γήπεδο και στο Κτήμα του στο Νυμφαίο. 

Είναι ο Κοσμάς. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως οδηγό του δημάρχου και τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα, όμως λίγοι γνωρίζουν το επώνυμό του.

Ο Κοσμάς Φουντουκίδης έχει περάσει σχεδόν τη μισή του ζωή μαζί με την οικογένεια Μπουτάρη και δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλάι του δημάρχου σε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ζωής του, τη διεκδίκηση και την ανάληψη της δημαρχίας της πόλης.

kos-1.png

Ο Κοσμάς μιλά στο Thestival για τον ίδιο αλλά και τη σχέση του με το πρώτο πολίτη της Θεσσαλονίκης, ενώ εξιστορεί και περιστατικά που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Η αρχή δίπλα στην κ. Φανή και η γνωριμία με τον Γιάννη Μπουτάρη

Ο Κοσμάς Φουντουκίδης γεννήθηκε σε ένα χωριό στις Σέρρες και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έκανε πολλές δουλειές μέχρι τα 25 του χρόνια, οπότε και ο δρόμος του τον έβγαλε στην Οινοποιητική Μπουτάρη.

Εκεί έγινε οδηγός της μητέρας του Γιάννη Μπουτάρη, Φανής, για την οποία μιλά με τα καλύτερα λόγια.

"Την αγαπούσα πολύ την κ. Φανούλα. Ήταν μια κυρία με τα όλα της. Όταν είχα πάει για δουλειά ήμουν πολύ μαγκωμένος. Πιτσιρίκος.  Με πήρε δίπλα της, με μίλησε και κατευθείαν με έκανε να αισθανθώ άνετα. Κάναμε συνέχεια βόλτες. Την έπαιρνα μαζί με τις φίλες της και πηγαίναμε παντού. Εκεί γνώρισα και το δήμαρχο. Έκανε εξυπηρετήσεις σε όλη την οικογένεια, ήμουν ουσιαστικά οδηγός όλης της οικογένειας", αναφέρει.

kos-2323.jpg

Η σχέση του με το Γιάννη Μπουτάρη άρχισε σιγά σιγά να χτίζεται από εκείνα τα χρόνια, καθώς περνούσαν αρκετές ώρες μαζί, ωστόσο, δυσκολίες στη δουλειά είχαν ως αποτέλεσμα να χωρίσουν οι δρόμοι τους, έστω και προσωρινά.

Μετά από περίπου 12 χρόνια στη δουλειά, ο Κοσμάς παραιτήθηκε λόγω μιας διαφωνίας με στέλεχος της Οινοποιητικής. "Μου είπε ο κυρ Γιάννης πού πας, σε θέλω εδώ. Του λέω δεν γίνεται, παραιτούμαι" και έφυγε.

Ο Κοσμάς, ο οδηγός του Γιάννη Μπουτάρη

Μπορεί να είχε παραιτηθεί ωστόσο οι δύο άνδρες κράτησαν επαφές και μιλούσαν συχνά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η μέρα που Κοσμάς πήγε να ζητήσει τη βοήθεια του, κάτι που δεν κάνει συχνά, όπως λέει.

"Στο Νυμφαίο είχαν άλογα. Μία μέρα όταν δούλευα ακόμα στην Οινοποιητική έπρεπε να μεταφέρουμε στην Αθήνα ένα άλογο που είχε δωρίσει ο κυρ Γιάννης. Στο γυρισμό με σταμάτησε η Τροχαία και μετά από χρόνια, ενώ είχα ήδη παραιτηθεί, έπρεπε να πάω στο δικαστήρια για το πρόστιμο. Πήγα στον κυρ Γιάννη και του είπα ότι δεν έχω μία και εκείνος μου έδωσε τα χρήματα που απαιτούνταν. Θα μπορούσε να μου πει όχι, γιατί δεν δούλευα τότε στην Εταιρεία. Αλλά εκείνος μου τα έδωσε και μου είπε πως ότι χρειαστώ θα είναι εκεί για μένα. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του χαρακτήρα του", τονίζει.

Η προεκλογική περίοδος

Τον Μάρτιο του 2010 ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Κατά την προεκλογική περίοδο ο Κοσμάς δουλεύει ως υπάλληλος σε πάρκινγκ στην Αριστοτέλους. Ο Γιάννης Μπουτάρης του ζητά να δουλέψει ως οδηγός του, αλλά επειδή είχε σπάσει την κλείδα του, δεν μπορούσε να οδηγήσει.

Ωστόσο, ήταν δίπλα του σε κάθε του βήμα. Πήγαινε συνέχεια στο προεκλογικό του κέντρο και τον στήριζε.

Ο Γιάννης Μπουτάρης κερδίζει τις εκλογές και γίνεται δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πώς όμως ο Κοσμός γίνεται από υπάλληλος του πάρκινγκ και πάλι οδηγός του Μπουτάρη;

kos-6.jpg

"Δεν του ζήτησα ποτέ δουλειά, ακόμα και όταν βγήκε δήμαρχος δεν πήγα. Μια μέρα περνούσε μπροστά από το πάρκινγκ, με είδε και μου είπε: Εσένα σε θέλω μαζί μου".  Κάπως έτσι οι δυο τους βρέθηκαν και πάλι μαζί.

Ο Κοσμάς προσλήφθηκε στo Κτήμα Κυρ- Γιάννη, του Γιάννη Μπουτάρη και όχι στο δήμο Θεσσαλονίκης και από τότε είναι αχώριστοι.

Το απαιτητικό πρόγραμμα και τα ταξίδια

Το πρόγραμμα του δημάρχου είναι απαιτητικό. Καμία σχέση με αυτό του επιχειρηματία, Γιάννη Μπουτάρη, όπως εξηγεί ο Κοσμάς. Καθημερινά, από νωρίς το πρωί τον παραλαμβάνει από το σπίτι του και στη συνέχεια τα ραντεβού είναι συνεχή.

"Του αρέσει να δουλεύει πολύ από το σπίτι. Έχει την ησυχία του εκεί και μπορεί να τελειώνει πιο γρήγορα τις υποθέσεις του. Εγώ κάθε μέρα από το πρωί τον περιμένω. Είναι δουλευταράς, τρέχει πολύ και αγαπάει αυτό που κάνει", τονίζει.

kosm-232.jpg

Τα ταξίδια που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι πολλά. Ένα από αυτά που ξεχωρίζει είναι αυτό στην Ίμβρο όπου επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

"Μας υποδέχθηκε στο σπίτι του. Ένα απλό σπίτι, μου έκανε εντύπωση η ταπεινότητα και ο χαρακτήρας του Πατριάρχη. Είναι ένα από τα ταξίδια που θυμάμαι έντονα", σημειώνει.

Οι πλάκες, τα πειράγματα για ΠΑΟΚ - Άρη

Τον Γιάννη Μπουτάρη μπορείς να τον περιγράψεις με πολλούς χαρακτηρισμούς. Σίγουρα δεν μπορείς να τον πεις βαρετό τύπο. Ο οδηγός του το επιβεβαιώνει καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πέσει "θύμα" μιας από τις πλάκες του.

"Μια φορά τον περιμέναμε στην Τσιμισκή. Είχε πάει σε ένα ραντεβού. Καθόμαστε, περιμένουμε, περνάει η ώρα. Λέω έφυγε και δεν τον καταλάβαμε, δεν μπορεί! Αποκλείεταιι μου είπε ο αστυνομικός του. Μετά από λίγη ώρα μας παίρνει τηλέφωνο και μας λέει: Που είστε; Οι μπύρες σας έχουν ζεσταθεί!". Ο Γιάννης Μπουτάρης τους είχε δει που τον περίμεναν και την ώρα που έβγαινε από την πολυκατοικία ένα ζευγάρι, κρύφτηκε από πίσω τους και χωρίς να τον αντιληφθούν, είχε φύγει!

kosma-1.jpg

"Μία άλλη φορά τον πηγαίναμε σπίτι και μας λέει παιδιά είμαι κουρασμένος, δεν μπορώ αφήστε με και φύγετε. Την επόμενη μέρα τον είδαμε σε φωτογραφίες που είχε βγει και είχε πάει σε ένα μαγαζί και έπινε καφέ", λέει γελώντας ο Κοσμάς.

Ο ίδιος είναι φανατικός ΠΑΟΚτσής. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι Αρειανός οπότε, όπως είναι λογικό, τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν. Εκείνος τον τσιγκλάει για τους κιτρονόμαυρους, ο δήμαρχος για το Δικέφαλο.

"Πήγαμε στην Τούμπα τρεις φορές. Ε και τρεις χάσαμε και τον είπα δήμαρχε άστο το γκαντεμιάζεις, δεν ξαναπάμε. Γελούσαμε συνέχεια", θυμάται.

Η πιο δύσκολη στιγμή πλάι στον Μπουτάρη

Εκτός από τις ευχάριστες στιγμές, δίπλα στον Γιάννη Μπουτάρη, ο Κοσμάς έχει ζήσει και δύσκολες στιγμές. Αυτή που δεν θα ξεχάσει ποτέ, που τον στεναχώρησε τόσο πολύ γιατί, όπως λέει, στεναχώρησε και αφάνταστα τον δήμαρχο, ήταν στις 25 Μαρτίου του 2014, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Άρη, στο Παλαί ντε Σπορ.

"Το γήπεδο τον έβριζε και ένας οπαδός πήγε να του επιτεθεί.  Έβριζαν κι άλλους. Ο κυρ Γιάννης περίμενε εκεί υπομονετικά παρότι τον βρίζανε. Ήθελα να μιλήσει. Αγαπούσε και αγαπάει τον μπασκετικό Άρη με όλη του την καρδιά. Στεναχωρήθηκε πάρα πολύ και εγώ μαζί του γιατί ξέρω πόσο αγαπάει την ομάδα. Ήταν για μένα η πιο δύσκολη στιγμή δίπλα του", εξομολογείται.

Μάλιστα, όπως λέει, πρόσφατα επισκέφθηκαν το μουσείο του Άρη στο Αλέξανδρειο, εκεί που ο κυρ Γιάννης θυμήθηκε τα παλιά, την περίοδο κατά την οποία ήταν εκ των βασικών "αιμοδοτών" της ομάδας.

"Πήγαμε στο μουσείο του Άρη. Κοίταζε τα τρόπαια, τις φωτογραφίες με τόσο συγκίνηση. Βρήκαμε εκεί και παλαιμάχους όπως τον Γιαννάκη και θυμήθηκαν τα παλιά. Τον κοίταζαν και τους κοιτούσε συγκινημένος. Την αγαπάει την ομάδα", τονίζει.

Οι χαρακτηρισμοί "μπεκρής" και άθεος

Όσοι επιτίθενται στον Γιάννη Μπουτάρη ορισμένες φορές επιλέγουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη κι αναφέρονται στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με το αλκοόλ. Μπορεί εδώ και  πολλά χρόνια ο ίδιος να μην πίνει ούτε γουλιά, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να βολεύει ορισμένους από τους σκληρούς επικριτές του.

"Εμένα με ενοχλεί. Εκείνον όχι. Δεν δίνει σημασία. Αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω. Ο κυρ Γιάννης πίνει πλέον μόνο γαλλικό καφέ. Βγαίνουμε έξω, εγώ πίνω και αυτός τίποτα. Το χει ξεπεράσει δεν πίνει πια", τονίζει.

Όσον αφορά αυτούς που του κάνουν επίθεση για τα "πιστεύω" του, ο Κοσμάς τους απαντά ότι ο κυρ Γιάννης είναι πιο Χριστιανός από όλους όσοι τον κατακρίνουν.

"Είναι πιο Χριστιανός από μένα και από όλους. Πηγαίνουμε συχνά στο Άγιο Όρος για προσευχή και ο ίδιος πιστεύει πολύ, απλώς δεν  θέλει να το διαφημίζει", σημειώνει.

“Πάνω απ’ όλα άνθρωπος"

Τι θαυμάζει ο ίδιος στον Γιάννη Μπουτάρη; Δεν το σκέφτεται πολύ. Απαντά την  ειλικρίνεια του καθώς, όπως λέει, αυτό που σκέφτεται θα στο πει εκείνη την ώρα, δεν θα διστάσει.

Αν θα τον περιέγραφε με μία λέξη; “Δεν μπορώ. Ο κυρ Γιάννης είναι πάρα πολλά πράγματα. Μα πάνω από όλα, είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Θα δώσει ότι έχει και δεν έχει στους δικούς του και όχι μόνο”.

Μάλιστα θυμάται μια μικρή ιστορία από τις πολλές που, όπως λέει, ο δήμαρχος, έχει δείξει ποιος είναι ."Περπατάμε στο δρόμο και έρχεται ένας τύπος και του ζητάει τσιγάρο. Θα σου δώσω του λέει. Βγάζει ένα για τον ίδιο και του δίνει το υπόλοιπο πακέτο", αναφέρει.

Ο δήμαρχος για τον Κοσμά

Για το τέλος αφήσαμε τον ίδιο το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να μιλήσει για τον Κοσμά. Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε μόνο καλά λόγια να μπει για τον έμπιστο οδηγό του.

"Ο Κοσμάς έχει δύο εξαιρετικά χαρακτηριστικά: είναι έμπιστος και αφοσιωμένος στη δουλειά του. Δε χρειάζεται να του πεις κάτι δεύτερη φορά. Στα τόσα χρόνια που είναι μαζί μου έχουμε αναπτύξει μια φιλική σχέση, την οποία όμως δεν εκμεταλλεύεται", δηλώνει στο thestival.gr, για τον γενικό διευθυντή, όπως είναι το παρατσούκλι που του έχει δώσει.

kos-7.jpg