Κανέλλη: Δεν είμαι τόσο κουτή για να θέλω να γίνω ηγέτης του ΚΚΕ

|
THESTIVAL TEAM

Σφοδρή επίθεση στη «Χρυσή Αυγή» χαρακτηρίζοντάς την Ναζιστικό κόμμα εξαπολύει μιλώντας στα «Π» η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Η ίδια αναφερόμενη στο ΚΚΕ και στην συζήτηση περί αλλαγής ηγεσίας τονίζει…

πως «δεν έχει σημασία η μαρκίζα», αλλά η στρατηγική, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να είναι η ίδια υποψήφια. Ωστόσο, μεταξύ αστείου και σοβαρού δηλώνει πως «αν ο Ηλίας Κασιδιάρης βάλει για δήμαρχος Αθηναίων θα βάλω και εγώ».

Ποιος οδήγησε τελικά την Ελλάδα στην κρίση;

H θεμελιώδης επιλογή, συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ένωση, αλλά κυρίως στην ευρωζώνη και η προσχώρηση στο Μάαστριχτ είναι η πηγή της αυτοδέσμευσης της χώρας. Τα υπόλοιπα ήρθαν ως καπιταλιστική εκτροχιασμένη νομοτέλεια. Φύλλο εφημερίδος της κυβερνήσεως λέει ότι η δέσμευση της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας σε όλους τους τομείς εκτείνεται μέχρι το 2060 εκδικάζεται εν δικαστηρίω Λουξεμβούργου με βάση το αγγλικό δίκαιο και επιτρέπει στους δανειστές παντί τρόπω να παρέμβουν για να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα.

Οι πολίτες δεν συμμετείχαν στο πάρτυ;

Αφήνω την ατομική κριτική στον καθένα. Αθώος λαός εκ των προτέρων στο δικαστήριο της ιστορίας δεν υπάρχει. Το λάθος της γενιάς του Πολυτεχνείου ήταν αντί να διαμορφωθεί μια κλίμακα αξιών και πολιτικού διαλόγου, ο οποίος να ανεβάζει το προλεταριάτο πέντε σκάλες πιο πάνω, μπήκαμε στην αντίληψη της καταναλωτικής δημοκρατίας. Και εκεί που χαλαρώνεις σου ξεφεύγει το πάρτυ και στο τσακίρ κέφι βάζεις φωτιά και το καίς. Υπάρχει και η ευθύνη των media. Το κρατικό μονοπώλειο αντικαταστάθηκε από ένα μιντιακό ολιγοπώλειο το οποίο μπλέχτηκε εκ των πραγμάτων πάνω στην οικονομική πολιτική.

Τι πρέπει να κάνει το ΚΚΕ για να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή;

Να μείνει σταθερό στις αρχές και στις αξίες του. Το ΚΚΕ δεν λέει άλλα πριν και άλλα μετά τις εκλογές. Για να αυξήσει τις δυνάμεις του πρέπει να κοπιάσει ακόμα περισσότερο να πείσει το λαό. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να σου πει τι θέλει να κάνει ο λαός για λογαριασμό του. Μπορεί να σου πει τί λαό μπορεί να υπηρετήσει. Είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Και η εργατική τάξη αυτή την στιγμή έχει υποχωρήσει υπό το βάρος της κρίσης. Αλλού παγιδεύθηκε σε συνδικαλιστικές πουλημένες ηγεσίες, αλλού ξεγελάστηκε και αλλού απελπίστηκε. Η απελευθέρωση της εργασίας ακολουθεί την ρήση του Άουσβιτς «Η εργασία απελευθερώνει».

Θα μπορούσε το ΚΚΕ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση Αριστεράς;

Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε πέντε θελειώδης αρχές. Η μία από αυτές είναι έξω από την ευρωστρούγκα, έξω από την ευρωζώνη. Το ψωμοτύρι για συγκυβέρνηση Αριστεράς είναι μέσα σε φάκα. Και το ΚΚΕ βλέπει την φάκα.

Η Αλέκα Παπαρήγα πιστεύετε ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος;

Στο ΚΚΕ δεν υπήρξε ποτέ θέμα προσώπων. Αυτή την στιγμή η μεγάλη συζήτηση που έχουν ανοίξει αφορά τις ουσιαστικές πολιτικές στρατηγικές και τακτικές αλλαγές. Δηλαδή να πάμε από το μέτωπο το αντιιμπεριαλιστικό στη συγκρότηση λαϊκής συμμαχίας. Δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι η Παπαρήγα, ο Παφίλης, ο Γκιόκας, ο Κουτσούμπας ή άλλος. Δεν έπαιξε ποτέ στη μαρκίζα το ΚΚΕ.

Έχει αναφερθεί και το όνομά σας για την ηγεσία. Σας ενδιαφέρει;

Έχω χορτάσει από την σπέκουλα, αλλά σαν άνθρωπος των media την αποδέχομαι ως φυσική. Είναι ανοητολογία να εικάζει κάποιος δικές μου προθέσεις, χωρίς να με ρωτήσει ευθέως. Δεν είμαι μέλος του κόμματος. Ποιος με περνάει τόσο κουτή να θέλω να γίνω και ηγέτης. Συνεργαζόμενη είμαι και το θεωρώ τιμή μου. Είναι δύσκολο να είσαι κομμουνιστής. Εγώ ακόμα προσπαθώ.

Η δημαρχία της Αθήνας σας ενδιαφέρει;

Να κάνω ένα αστείο; Αν κατέβει και ο Ηλίας θα κατέβω κι εγώ!

Το άνοιγμα του Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως το σχολιάζετε;

Είναι φυσιολογική πορεία ενσωματωμένης Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να χτυπήσει την πόρτα της εξουσίας και να διαχειριστεί την έκπληξη της συσσώρευσης του κυρίως Πασοκικού κόμματος αν δεν μοιάζει στην «Αλλαγή» του Ανδρέα. Έχει αλλάξει απολύτως φυσιογνωμία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναστηθεί;

Δεν θα το επιτρέψει ποτέ η δυναστεία Παπανδρέου. Ήταν ιδιοκτησία της και θα την υπερασπιστεί ως το τέλος. Ότι και να προκύψει η δυναστεία θα το σκοτώσει. Και ένα σχόλιο για τον Σαμαρά Aντιμέτωπος με το τσεκούρι του Βορίδη θα βρεθεί σε επίπεδο φιλοδοξιών. Γιατί κάποτε ήταν Πολιτική Άνοιξη και η μετεωρολογική υπηρεσία λέει ότι θα έχουμε βαρυχειμωνιά. «Οι Χρυσαυγίτες είναι Ναζιστές» Έγινε άρση ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη για το χαστούκι εναντίον σας. Αισθάνεστε δικαιωμένη; Υπάρχει κάτι που είναι εξοργιστικά προκλητικό. Είναι η απροκάλυπτη επίκληση της εντελώς ναζιστικής πρακτικής χρησιμοποίησης της νομιμοποίησης της εκλογής για να καταλύσουν την παρούσα όποια νομιμότητα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Εντύπωση μου προκάλεσε επίσης η ομιλία του Γερμενή από το βήμα της Βουλής να απαγορευθεί η λειτουργία του ΚΚΕ. Να σου το λένε αυτοί οι δηλωμένοι Ναζί είναι εξωφρενικό.

Που οφείλεται η γιγάντωση της Χρυσής Αυγής;

Είναι περίπλοκο. Δεν είναι νεοναζισμός, είναι ναζισμός. Το κτήνος υπάρχει μέσα στην ανθρώπινη φύση. Αν ο άνθρωπος γίνει κτήνος και πέσει στα τέσσερα τότε μπορεί να κατανοήσει την Χρυσή Αυγή. Αυτό το μόρφωμα ενυπάρχει στην κοινωνία. Εκμεταλλεύεται την φτώχεια, την γενικευμένη αταξία και την αγανάκτηση και ρίχνει το κοινωνικό σύνολο στην αποκτήνωση του ανθρώπου, γιατί είναι πολύ βολικό για το σύστημα. Τρομοκρατεί, εκφοβίζει, υπόσχεται φτιάχνοντας περιστασιακούς στόχους, όπως το υπαρκτό πολύ σοβαρο πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικό το βιλίο του Αβακούμ, μοναχού από το Άγιο Όρος για το πόσο βαθιά αντιορθόδοξοι είναι οι Χρυσαυγίτες. Είναι μακριά από τον Θεό της Αγάπης.

Η Αριστερά έχει ευθύνες για αυτό το φαινόμενο;

Η Αριστερά ως ευρεία έννοια έχει τεράστια ευθύνη. Δεν ασχολήθηκε και δεν εντόπισε εκφασισμένες νοοτροπίες και λόγο. Επί του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας τμήμα της τωρινής εντός του κοινοβουλίου Αριστεράς έβριζε εμένα ως εθνικίστρια φαιοκόκκινη που έλεγα κάτω τα χέρια από τη Σερβία. Η γενίκευση είναι αρχή φασισμού. Σε αυτή την γενίκευση η Αριστερά χάθηκε. Εγώ όμως είμαι αισιόδοξη. Υπάρχει η Τσαριτσάνη, η γυναίκα στο Αγρίνιο που όταν είδε στη λαϊκή τον Μπαρμπαρούση, είπε «εγώ έχω ζήσει τους Ναζί, σήκω φύγε».

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.