Πέτσας: Αναμενόμενα τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στους ελέγχους

|
THESTIVAL TEAM

Αναμενόμενη είναι η καταγραφή θετικών κρουσμάτων κορωνοιού τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτήσεις μπορεί να γίνονται προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Δεν επιτρέπονται, μέχρι τις 15/7, απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου, σημείωσε ότι «στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους».

Επιπλέον, «σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες πύλες εισόδου είναι ανοιχτά τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας», πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «η Ελλάδα άνοιξε -κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς- τις πύλες της στις τουριστικές ροές, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορεί να συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας».

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «για την προστασία της υγείας όλων, Έλληνες γιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, με βάση το οποίο οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθες, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τέστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα. Σημειώνεται ότι ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους».

Ο κος Πέτσας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο 3/7 στην Βουλή περαιτέρω βελτιώσεις στο πρόγραμμα Συνεργασία , σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και τη μείωση της προκαταβολής φόρου. 

Όπως σημείωσε οι ρυθμίσεις δεν θα αφορούν μόνο τον κλάδο του τουρισμοί.  

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γείτονα αναφορικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφιάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως παραμένει ένα διεθνές και όχι διμερές θέμα.

Ρωτηθείς για το ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή.

Φωτογραφία INTIME

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.