Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες φέτος, για ένα εξάμηνο, να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους δυο εβδομάδες το μήνα κατ' ελάχιστον συνεχόμενα ή διακεκομμένα με το 50% των προβλεπόμενων αποδοχών και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση πως "το μέτρο αυτό δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν", αλλά "αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι".

Όπως τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, "δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή" και παράλληλα κάνει λόγο για "μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας".

Το ΚΙΝΑΛ ζητά την άμεση κατάργηση του επίμαχου άρθρου επισημαίνοντας πως "δεν αποδεχόμαστε όμως λογικές που εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή, για να κάνουν πράξη την εργοδοτική ασυδοσία και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

"Με το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες και για διάστημα ως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δυο μόνο εβδομάδων τον μήνα, κόβοντας τους βέβαια τον μισό μισθό. Ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα κριτήριο η προϋπόθεση.

Το μέτρο αυτό όπως είναι σαφές, δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν και καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις (και έχουν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα). Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς κανένα διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς φυσικά ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει στηρίξει όλο αυτό τον καιρό όλα τα δύσκολα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως λογικές που εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή, για να κάνουν πράξη την εργοδοτική ασυδοσία και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2019".