Ως διπλή τόλμη του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΘΕΜΑ 104,6 την επιλογή να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς όπως είπε «ξεπέρασε τα πολιτικά στεγανά που ήθελαν πολιτικά πρόσωπα στη δύση της ζωής του της πολιτικής στο ανώτατο αξίωμα. Είχε την δυνατότητα να επιλέξει πολιτικό πρόσωπο παρά ταύτα έκανε την επιλογή να πάει σε μια σύγχρονη Ελληνίδα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ιστορικότητα των στιγμών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας «αυτό που οι καιροί απαιτούν δεν είναι ένα πολιικό πρόσωπο με συμβολικές δηλώσεις στο μέτρο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ασκεί εξωτερική πολιτική αλλά είναι διεθνής παραστάτης αλλά ένα πρόσωπο που να γνωρίζει κατ' ουσίαν τα θέματα της διεθνούς διπλωματίας και το διεθνές δίκαιο και να μπορεί να υπερασπιστεί το δίκαιο της χώρας με βάση το διεθνές και ελληνικό δικαίο».

Ειδικά για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είπε ότι «διαθέτει μεγάλο ειδικό βάρος λόγω της θητείας στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ενώ χαίρει της εκτίμησης της κοινωνίας» συμπληρώνοντας ότι «επειδή πρόκειται για ανώτατη δικαστή οι όποιες τοποθετήσεις θα είναι στο πλαίσιο της αμεροληψίας και του διεθνούς δικαίου».

«Η επιλογή του πρωθυπουργού ήταν να πάμε σε μια άλλη εποχή όχι μόνο σε επίπεδο γνώσης αλλά και σε επιπεδο συμβουλισμού» είπε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης σημειώοντας ότι «το διεθνές κύρος ενός ανθρώπου είναι κάτι που έχει να κάνει με την παράσταση και την πειθώ που εκπέμει κάποιος και όχι με την αναγνωρισιμότητα».

«Έχω την πεποίθηση ότι (σ.σ. η κυρία Σακελλαροπούλου) θα επιβληθεί στο διεθνές περιβάλλον. Είναι βαθύτατη γνώστης των ζητημάτων που ανάγονται στο διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο υπ. Επικρατείας.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «ήταν από τους πρωτοπόρους που τη δεκαετία του '90 έφτιαξε όλο το πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν δεν ήταν αυτή και ένας μικρός αριθμός δικαστών που ήταν μπροστά από την εποχή της σήμερα ίσως να μην υπήρχε καμία προστασία στο περιβάλλον και να είχαμε καταστάσεις τρίτου κόσμου».

Εξηγώντας τον συμβολισμό της επιλογής Μητσοτάκη είπε, ακόμα, ότι «είναι μια σύγχρονη γυναίκα η οποία εκφράζει τη σύνθεση και την καλή Ελλάδα που γνωρίζει και στέκεται με αυτάρκεια στα πόδια της» προσθέτοντας ότι «εάν θα έπρεπε να προτείνουμε απόμαχο της πολιτικής σκηνής ή κάποιον που είχε μεγάλη τριβή ή την ανώτατη δικαστή για μένα είναι 0-100».

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «πολιτική μεγαλοψυχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη «γιατί ξεπερνάμε τα πολιτικά στεγανά» εξηγώ΄ντας ότι «δεν ήταν κριτήριο η ευκαιρία να δημιουργήσουμε πολιτικό αδιέξοδο στους αντιπάλους μας».

«Εκείνο που μπορώ να πω ότι ουδέποτε απασχόλησε τον πρωθυπουργό ο εγκλωβισμός του πολιτικού αντιπάλου. Είναι πέρα από τη λογική που πολιτεύεται ο πρωθυπουργός. Αυτό που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης και θα έπρεπε να του δώσουμε σημασία είναι να εξηγήσουν όσοι καταψηφίσουν γιατί είπαν "όχι"» συμπλήρωσε ο υπ. Επικρατείας.

Παράλληλα υποστήριξε ότι «το "παρών" στην εκλογή του ΠτΔ είναι απολύτη πολιτική άρνηση που δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική ευθυκρισία που πρέπει να έχει η Βουλή. Το παρών αποτελεί άρνηση για μένα».

Στην ερώτηση, δε, τι θα γίνει αν δεν ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη κάποιος βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των πρατομμένων του. Επιθυμία του πρωθυπουργού θα ήταν η ομόθυμη στάση των πολιτικών δυνάμεων και της ΚΟ της ΝΔ».