Για την επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπο της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Πέτσας, υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή και είναι μια υποψηφιότητα ενωτική και αξιοκρατική. Συμπλήρωσε δε ότι είναι μια υποψηφιότητα ευρύτερης συναίνεσης και σε καμιά περίπτωση δεν αποσκοπεί στο να «στριμωχτούν» τα υπόλοιπα κόμματα.

Σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε, η κυβέρνηση προσπάθησε στο πρώτο εξάμηνο να βάλει σε λειτουργία το σχέδιο της και να συγκεκριμενοποιήσει τους άξονες του. Μόλις αυτό έγινε θεσμοθετήθηκε το αρμόδιο υπουργείο και τοποθετήθηκε ο κ. Μηταράκης για να τρέξει τις εξελίξεις.

Επεσήμανε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα, αλλά δημιούργησε ακόμα περισσότερα. Σε ότι αφορά την επιλογή του κ. Μηταράκη, είπε ότι πρόκειται για έναν βουλευτή που εκλέγεται στην περιοχή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι σε καθημερινή επαφή με τους κατοίκους των νησιών που δοκιμάζονται. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για 20.000 μετακινήσεις από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην ενδοχώρα και ήδη έχουν γίνει οι 9.000, ενώ οι υπόλοιπες θα ολοκληρωθούν σύντομα παράλληλα με την ίδρυση των κλειστών κέντρων κράτησης.

Αναφερόμενος στο θέμα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από αυτήν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας». Τόνισε ότι οι συνομιλίες για τη Λιβύη έχουν ξεκινήσει από το 2015 και ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε αυτές από την αρχή, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή της τώρα. «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε στην όλη διαδικασία και συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη σε κάθε φόρουμ όπου λαμβάνονται αποφάσεις και πρωτοβουλίες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διευκρίνισε ότι το γεγονός πως ο Ερντογάν είναι προκλητικός, δεν σημαίνει πως είναι και ισχυρός. «Η πολιτική του Ερντογάν αποδοκιμάζεται διεθνώς και οι παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με τη Λιβύη δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα», είπε ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας πως με βάση όλα αυτά η Ελλάδα κινείται ώστε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα σύμμαχο στην περιοχή.