Στην εφημερίδα «Real News» έδωσε συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «στην πολιτική μας προέχουν η ασφάλεια της χώρας και των συνόρων και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του φαινομένου, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα. Βασική προϋπόθεση, όμως, αποτελεί και οι μετανάστες να σέβονται τα ήθη, τις συνήθειες και βεβαίως τους νόμους της χώρας μας που τους φιλοξενεί».

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει πίσω της το δόγμα "ανοιχτά σύνορα" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο πλήγωσε τη χώρα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι «δε μπορούμε να αφήσουμε το φορτίο των μεταναστευτικών ροών να το σηκώνουν μόνο τα νησιά μας, καθώς αυτό επιτάσσουν εθνικοί λόγοι».

Επίσης, σημείωσε ότι η υποχρεωτική ανακατανομή προσώπων και ο δικαιότερος καταμερισμός, είναι ο μοναδικός τρόπος για την ελάφρυνση του βάρους των κρατών-μελών πρώτης εισόδου.

Σε ότι αφορά την προανακριτική για την Novartis, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως: «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, γιατί φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με το "τέρας της σκευωρίας" που ο ίδιος δημιούργησε και έστησε σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων».