Ξεκίνησε το τετ α τετ Μητσοτάκη-Τσίπρα στη βουλή: “Βλέπω έκανες αλλαγές…”

|
THESTIVAL TEAM

Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και είναι η πρώτη συνάντησή τους μετά την παράδοση-παραλαβή την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

«Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.

«Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κλπ.

«Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να ειρωνευτεί.

«Μεταρρυθμίσεις επίπλων» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, κόβοντας την συζήτηση εκεί.

Η συνάντηση τυπικά έχει ως μοναδικό θέμα συζήτησης την ψήφο των Ελλήνων των εξωτερικού. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διερευνήσει αν υπάρχουν πιθανότητες συναίνεσης, σε ένα θέμα που ήταν από τα κορυφαία των προεκλογικών του δεσμεύσεων, δηλαδή την απόδοση του στοιχειώδους δικαιώματος στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Οπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρώπης.

Η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει κάτι παραπάνω από απίθανη, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης -που προβλέπει ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα- απέχει «παρασάγγας» από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την επιλογή από τους Ελληνες του εξωτερικού μόνο ορισμένων βουλευτών Επικρατείας.

Πρόταση την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, αφού σημειώνει ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ένας Ελληνας της Γερμανίας, για παράδειγμα, αν πάρει το αεροπλάνο και έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, η ψήφος του θα προσμετράται κανονικά, ενώ αν ψηφίσει στο προξενείο της Ελλάδας στην πόλη όπου κατοικεί, δεν θα προσμετράται.

Η ελπίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο βασίζεται στην κατ΄αρχήν θετική αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, καθώς οι δύο προτάσεις συμπίπτουν σε πολλά σημεία, αλλά και στη δυνατότητα σύγκλισης με το ΚΚΕ, το οποίο θέτει ορισμένες προϋποθέσεις που ενδεχομένως να καλύψει η κυβερνητική πρόταση.

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση για να περάσει και να εφαρμοστεί απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, συνεπώς αν διαφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το νομοσχέδιο απορρίπτεται.

Η συζήτηση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Αν και τυπικά η συνάντηση δεν θα έχει άλλο θέμα συζήτησης, εκτιμάται ότι είναι σχεδόν αδύνατο, σε μια συνάντηση τετ α τετ, σε μια τέτοια φάση της πολιτικής συγκυρίας, με τόσα ανοιχτά θέματα, όπως το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συζήτηση να μείνει μόνο στο θέμα του εκλογικού νόμου και της ψήφου των αποδήμων. Οπου άλλωστε οι θέσεις είναι γνωστές και η σύγκλιση αδύνατη.

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι δύο άνδρες, που θα συνομιλήσουν χωρίς να υπάρχουν καν οι στενοί τους συνεργάτες παρόντες, άρα περιορίζεται και ο κίνδυνος διαρροών, θα μπορέσουν να ανοίξουν -εφόσον υπάρχει αμοιβαία επιθυμία- και άλλα θέματα και να διερευνήσουν τις προθέσεις ενός εκάστου.

Αλλωστε, η συνάντηση έρχεται μετά από μία κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προανακριτική της Novartis, θέμα που επίσης θα μπορούσε να τεθεί προς συζήτηση.

Οι ώρες των ραντεβού

Με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.