Πρόκληση για όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και υπογράμμισε την ανάγκη για μια «έξοδο με συμφωνία», στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης του επιχειρηματικού κόσμου ενόψει του Brexit, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη

«Το Brexit είναι μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα χάσει το 13% του ΑΕΠ της και το 16% του πληθυσμού της, άρα θα γίνει φτωχότερη. Το θέμα είναι πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα οδηγήσει όλες τις οικονομίες, και την ελληνική, σε μεγάλους τριγμούς,κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Σε πολιτικό επίπεδο προσπαθούμε να έρθουμε σε συμφωνία με το Ηνωμένο βασίλειο, όμως σαν χώρα οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο ενδεχόμενο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα άνθρωποι, εμπορεύματα συναλλαγές θα συνεχίσουν με απρόσκοπτο τρόπο, ώστε να μην πληγούμε από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Βαρβιτσιώτης

Όσο για τους 17.000 φοιτητές που ζουν εκεί και τις επιχειρήσεις μετά το Brexit, ο κύριος Βαρβιτσιώτης τόνισε: «Αυτές οι εξελίξεις δεν ελέγχονται από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να προετοιμάσουμε την ελληνική κυβέρνηση, όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού κράτους, ώστε να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία, να ενημερώσουμε όλους τους συναλλασσόμενους, είτε είναι φοιτητές, είτε ασθενείς που νοσηλεύονται σε βρετανικά νοσοκομεία, είτε εξαγωγείς είτε οι άνθρωποι του τουρισμού, ώστε να είμαστε όλοι καλύτερα προετοιμασμένοι. Εμείς έχουμε φτιάξει το σχέδιο των δράσεών μας, όπου σήμερα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος πρέπει να έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας και τη αυτό ξεκινάμε από εδώ τις ημερίδες ενημερώσεις για όλες τις προβλέψεις που πρέπει να γίνουν. Συνεχίζουμε τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο βασίλειο όπως ήταν. Αυτοί που σήμερα σπουδάζουν στη Βρετανία, αυτοί που ξεκίνησαν τώρα τις σπουδές τους και αυτοί που θα μπουν από του χρόνου στα βρετανικά πανεπιστήμια θα πληρώνουν ότι πληρώνουν οι πολίτες του Ηνωμένου βασιλείου. Η συζήτηση είναι γι αυτούς που θα μπουν μετά το 2022 και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι να μην πάνε σε τιμολόγιο τρίτων χωρών που θα είναι πολύ βαρύ».

Το «παρών» στην εκδήλωση δίνουν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης και ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΕΘ, Δημήτριος Λαγκασάς.

Αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, είπε: «Με ιδιαίτερα χαρά φιλοξενούμε την εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών και που αφορά την προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο του Brexit, είτε γίνει με συμφωνία είτε γίνει με άτακτο τρόπο. Μένουν 41 μέρες Μέχρι την κομβική ημέρα της 31ης Οκτωβρίου και η ανησυχία των επιχειρήσεων είναι μεγάλη. Αυτό που θα κάνουν οι εισηγητές θα είναι η προετοιμασία των επιχειρήσεων. Τόσο οι εισαγωγείς όσο και οι εξαγωγείς έχουν μια ανησυχία, γιατί δεν ξέρουν το καθεστώς που θα υπάρξει μετά».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΕΘ, Δημήτρης Λαγκασάς, τόνισε: «Είμαστε εδώ, παρουσία κρατικών φορέων της πόλης για το μεγάλο θέμα που θα προκύψει από το Brexit. Έχουμε να κάνουμε με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε να κάνουμε με τον όγδοο μεγαλύτερο πελάτη μας, έχουμε να κάνουμε με έναν κύκλο διεθνούς εμπορίου, ένα ενδεχόμενο no deal Brexit θα φέρει αναταράξεις στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σαφέστατα επηρεάζεται η ελληνική οικονομία, επηρεάζεται όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλούς τομείς. Μετά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του κόλπου, η Ευρώπη πρέπει να είναι συμπαγής και ενωμένη. Ένα Brexit για τις επιχειρήσεις είναι δραματικό, ακριβώς γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, σημαίνει ότι μπαίνουμε σε αχαρτογραφητα νερά και την επομένη του Brexit, αυτοσχεδιάζουμε».