Για μια προσπάθεια να ξαναγίνει το μετρό της Θεσσαλονίκης ανέκδοτο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντηση του με την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια δυστυχώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα των καθυστερήσεων, των υπέρογκων αποζημιώσεων στους εργολάβους και της βάναυσης αδιαφορίας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και άρα στην ταυτότητα της πόλης.

Τα τελευταία τρία χρόνια καταφέραμε να τρέξουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης 3,5 φορές πιο γρήγορα από ό,τι τα δέκα προηγούμενα. Αρχές του 2016 ήμασταν στο 30% και τώρα είμαστε στο 75%.

Ο σχεδιασμός ήταν τέλη του 2020 να αποδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης καθώς υπάρχει έτοιμη η μελέτη που αφορά την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Μοναδικά ευρήματα. Τα έχω επισκεφθεί. Πρόκειται για πολιτιστικό  θησαυρό ο οποίος τώρα βάναυσα κακοποιείται», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια γκάφα και μια προχειρότητα από πλευράς του πρωθυπουργού ο οποίος ήρθε στη ΔΕΘ και έδωσε πάσα στον νέο εθνικό εργολάβο παραδεχόμενος καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ωραίο δώρο στο νέο εθνικό εργολάβο ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση στην πλάτη των πολιτών της Θεσσαλονίκης θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ίσως περισσότερα από ότι θα διεκδικούσε αν τον αφήναμε και δεν τον σταματούσαμε με ΠΝΠ να αυξήσει τα διόδια στην Αττική Οδό.

Επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων στους εργολάβους. Στην πλάτη των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης που μετά από τόσα χρόνια δικαιούνται το Μετρό και εις βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομάς της πόλης».

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την διάθεση που έδειξε να ενημερωθεί για τον λόγο που ξεκίνησε αυτή η Κίνηση.

«Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι η Θεσσαλονίκη είναι ταλαιπωρημένη από την ιστορία με το μετρό. Ξέρω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, ξέρω ότι δεν έχω κανένα θεσμικό ρόλο να διεκδικήσω πράγματα, αλλά ξέρω επίσης ότι ο πολιτισμός για τη Θεσσαλονίκη είναι νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορώ να ανεχθώ αυτό να το πετάξουμε στα σκουπίδια. Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Πρέπει όλοι μαζί, όποιοι πιστεύουμε σε αυτή την ιστορία, να παλέψουμε ώστε να διατηρηθούν in situ τα αρχαία», ανέφερε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως τα ευρήματα στην Βενιζέλου είναι αντίστοιχα με αυτά της Πομπηίας, τονίζοντας πως όταν ο σταθμός του μετρό στην Αθήνα στο Μοναστηράκι, άργησε ένα χρόνο, δεν είπε κανείς τίποτα γιατί δεν υπήρχε πολιτική εκμετάλλευση.

«Η ιστορία αυτή ξεκίνησε από μια πολιτική εκμετάλλευση από διάφορους πολιτικούς μικροπαράγοντες στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε.