ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε την άγνοια της κυβέρνησης για το προσφυγικό

|
THESTIVAL TEAM

Πυρά κατά της ΝΔ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το προσφυγικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άγνοια και επιφανειακή αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Γιώργος Ψυχογιός αναφέρει σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ:

“Αφού δεν αφιέρωσε ούτε μία λέξη στη χθεσινή του(σ.σ. του Σαββάτου)  ομιλία για ένα ζήτημα που είναι πολύ ψηλά στην επικαιρότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη δείχνοντας έτσι τη σημασία που του αποδίδει, ο κ. Μητσοτάκης στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις που δέχτηκε σήμερα (σ.σ χθες) απέδειξε για ακόμη μια φορά με τις απαντήσεις του την άγνοια αλλά και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση το προσφυγικό.

-Επιβεβαίωσε πλήρως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άργησε πάρα πολύ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να δράσει στο προσφυγικό. Προχώρησε με δύο μήνες καθυστέρηση – και αφού ο πληθυσμός είχε εκτοξευτεί – στην αποσυμφόρηση της Μόριας από 1.500 άτομα που είχαν ήδη κριθεί ως ευάλωτοι και ήταν έτοιμοι για μεταφορά στην ενδοχώρα από τον Ιούλιο του 2019.

-Απέφυγε, βέβαια, να μας πει ότι η μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα γίνεται χωρίς οργανωμένο σχέδιο σε ακατάλληλες συνθήκες που βαφτίζονται «προσωρινές ανοιχτές δομές» και στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών υγιεινής, στέγασης, σίτισης και διαμονής. Υπενθυμίζω ότι επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεταφερθεί το 2018-2019 πάνω από 30.000 άτομα στην ενδοχώρα σε κατάλληλες δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, με πληθώρα στελεχών και αυτοδιοικητικών της Ν.Δ. να δηλητηριάζουν τις τοπικές κοινωνίες με ξενοφοβικές αντιδράσεις.

-Συνέχισε να εκθέτει τη χώρα επαναλαμβάνοντας τη λασπολογία που υιοθέτησε και σαν αντιπολίτευση για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την κυβέρνηση στο προσφυγικό, ενώ η έρευνα της OLAF αφορά σε χρηματοδοτήσεις που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες ΜΚΟ και όχι το ελληνικό κράτος.

-Υπερασπίστηκε την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο, η ΕΣΔΑ και η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδος), αγνοώντας επιδεικτικά τις δημόσιες αντιδράσεις της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλων οργανώσεων του πεδίου για το θέμα.

-Ο Κ. Μητσοτάκης μάλλον ανακάλυψε όψιμα την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε., προσπαθώντας να τραβήξει το αυτί στα κράτη-μέλη που πρέπει να την τηρούν στο ζήτημα του προσφυγικού. Ας ενημερώσει κάποιος τον Πρωθυπουργό ότι αυτοί που πρώτοι δεν τηρούν την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των ευθυνών είναι οι πολιτικοί του εταίροι στο Λαϊκό Κόμμα. Ας αφήσει λοιπόν τα λόγια και τις δηλώσεις, όπως έκανε και σήμερα, και ας αξιοποιήσει κάθε βήμα και κάθε ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι βουλευτές της.

-Θέλει θράσος να μιλάει η Ν.Δ. για ασυνόδευτους ανήλικους και την διαχείριση του θέματος – που όντως χρειάζεται βελτίωση – όταν σαν κυβέρνηση φυλάκιζε σε Κέντρα Κράτησης ανήλικους για πολλούς μήνες και σαν αντιπολίτευση καταψήφιζε στη Βουλή την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

-«Δεν συμφωνούμε όλοι (σ.σ. τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. Ας πει επιτέλους ξεκάθαρα η Ν.Δ. ποια είναι πραγματικά η άποψή της. Οι επιχειρήσεις του λιμενικού στη θάλασσα δεν είναι θέμα άποψης ή συμφωνίας μεταξύ κάποιων κρατών της Ε.Ε. αλλά είναι ζήτημα διεθνών συνθηκών. Να τονίσουμε, λοιπόν, για ακόμη μια φορά, λόγω των επικίνδυνων δηλώσεων που ακούγονται, ότι η έρευνα και διάσωση αποτελούν υποχρέωση των κρατών, ενώ αντίθετα απαγορεύονται οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα για προφανείς λόγους. Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν συνολικά 430.000 διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα. Επομένως, οι όποιες υπόνοιες για ανεπαρκή φύλαξη των συνόρων, αφενός θέτει τη χώρα στο στόχαστρο κάποιων κύκλων της Ευρώπης και αφετέρου υποτιμά το Λιμενικό και τα στελέχη του που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το 2015 με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση για την διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

-Τέλος, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να ανακάλυψαν μόλις πρόσφατα τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές, δεν έκανε όμως καμία αναφορά στα πραγματικά αίτια και την αντιμετώπισή τους. Η Ν.Δ. πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στην ανάγκη τερματισμού των πολέμων, την ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ε., την πραγματική καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, τις πολιτικές ένταξης που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα επίπεδα και είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει. Ο κ. Μητσοτάκης για ευνόητους λόγους δεν ψέλλισε λέξη για όλα αυτά”.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.