Απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει την γλώσσα του διεθνούς δικαίου και δεν μιλάει μόνος του, αλλά έχοντας στο πλευρό του την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες, μιλώντας από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου έφθασε νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε και όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες, ενώ σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα είναι σοβαρό, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα της παρουσίας μου εδώ είναι ότι στηρίζουμε την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή το 1974.

Στο στρατόπεδο τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζής και αμέσως μετά την καταθεση στεφάνου, ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της Δύναμης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ανέφερε πως “ό,τι και να λέει ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Τα γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τις έρευνες τους προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας”.

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Τουρκίας.