Για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι σοβαρή και μεταρρυθμιστική.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το κόμμα του έχει μιλήσει εδώ και καιρό για την ανάγκη της χώρας για διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής ενώ τόνισε πως στις εθνικές εκλογές δεν θέλει μόνο να καταψηφιστεί αυτή η κυβέρνηση αλλά και να υπερψηφιστεί μία πολιτική που μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες.

«Στη ΔΕΘ θα αποτυπώσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα σε ορίζοντα 4ετίας και θα αντιληφθούν όλοι πως τα πράγματα άλλαξαν και η χώρα έχει σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα σκύψει πάνω στα προβλήματα και θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε όσους λένε πως η ΝΔ θα έρθει σαν οδοστρωτήρας για τα κοινωνικά δικαιώματα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει fake news. «Ναι, θα έρθουμε σαν οδοστρωτήρας να σαρώσουμε τα εμπόδια που κρατούν πίσω τις επενδύσεις στη χώρα, αναφέρομαι καταρχήν στην περιττή γραφειοκρατία» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως ουδέποτε αναφέρθηκε στα κοινωνικά δικαιώματα». Επισήμανε πως «ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος από την πολιτική μας, θέλουμε οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Αυτά όμως δεν αναφέρονται γιατί χαλάνε τη σούπα, χαλάνε την εικόνα που θέλουν να  φτιάξουν για μας ότι τάχα δεν νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους».

Παράλληλα μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας. «Εάν πω στους επιχειρηματίες, θα σας διευκολύνω με μείωση φόρων, έχω και απαιτήσεις, να προσέχουν τους εργαζόμενους, να δίνουν καλύτερους μισθούς, να φέρουν τις καταθέσεις πίσω στις ελληνικές τράπεζες για να στηρίξουν τη ρευστότητα» σημείωσε.

Ο νέος προϋπολογισμός του 2020 που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ θα συμπεριλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως οι δεσμεύσεις του είναι αδιαπραγμάτευτες, πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και πως η ΝΔ έχει μεγάλη αξιοπιστία στις Βρυξέλλες. «Είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας, δεν έχω τάξει πολλά πράγματα και στόχος μας είναι η ανάπτυξη» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπόσχεται ότι θα φέρει ανάπτυξη όταν μετά από 4,5 χρόνια είναι πενιχρή» υποστήριξε, ενώ δήλωσε πως δεν εμπόδιζαν μνημονιακές δεσμεύσεις τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για το Ελληνικό, να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη από τα υπερπλεονάσματα.

«Επέλεξα να γυρίσω πάλι την Ελλάδα με διαφορετικού τύπου περιοδείες, για να απευθύνω πρόσκληση ενότητας σε όλους τους πολίτες και σε όσους δεν μας επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές» είπε στην έναρξη της συνέντευξής του.

Κυριάκος Μητσοτάκης για Δημόσιο: Fake news ότι θα απολύσουμε, θα υπάρχει αξιολόγηση

Fake news χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τα περί απολύσεων στο Δημόσιο από τη Νέα Δημοκρατία εάν έρθει στην κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη με άξιους δημόσιους υπάλληλους», τονίζοντας παράλληλα πως θα υπόκεινται σε αξιολόγηση, «όχι την πολιτική αξιολόγηση αλλά αξιολόγηση επιβράβευσης των καλύτερων».

«Γιατί μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης να μην μπορεί να προοδεύσει;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «οι δημόσιοι υπάλληλοι, η μεγάλη πλειοψηφία, θέλει την αξιολόγηση γιατί είναι άξιοι συμπολίτες μας».

«Μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς πέντε; Ναι. Αν η οικονομία αναπτυχθεί θα κάνουμε περισσότερες προσλήψεις, θα προσλαμβάνουμε όμως πραγματικά εκεί που υπάρχει ανάγκη», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια δεν αφορούν επιστημονικό προσωπικό;», διερωτήθηκε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ. «Θα κάνουμε προσλήψεις στην παιδεία, στην υγεία, στην αστυνομία, αλλά όχι πελάτες μας, αλλά ειδικό προσωπικό».

«Δεν θα κάνουμε προσλήψεις δεξιά και αριστερά. Είναι θέμα προτεραιοτήτων εκεί που χρειαζόμαστε θα προσλαμβάνουμε».

«Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί άμεσα»

«Άμεσα θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και το πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως όποιος άλλος δημόσιος χώρος. Θα μπορεί να παρεμβαίνει η αστυνομία», συνέχισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως «υπάρχει ζήτημα τήρησης του νόμου εντός των πανεπιστημίων σήμερα»

Ο ίδιος χαρακτήρισε ακόμη τα πανεπιστήμιο σήμερα ορμητήρια μπαχαλάκηδων και εμπόρων ναρκωτικών.

Μητσοτάκης για «Ρασπούτιν»: Δύο υπουργοί είναι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, βγάλτε τα συμπεράσματά σας

Αναφερόμενος υπόθεση Novartis και τις ανακοινώσεις του αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Open «φωτογράφισε» και το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν».

«Τα ξέραμε, τα είδαμε και γραμμένα» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εμπλοκή δύο υπουργών σε πολιτική σκευωρία. «Είναι ξεκάθαρο πως δόθηκαν πολιτικές κατευθύνσεις από την κυβέρνηση, δέκα άνθρωποι στοχοποιήθηκαν και διασύρθηκαν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε αποφασισμένος να αποκαταστήσει τη θεσμική τάξη στη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως έχει πει εδώ και καιρό πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πως «αυτές οι εκλογές δεν αφορούν μόνο την Οικονομία αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Σχετικά με τον «Ρασπούτιν», στον οποίον αναφέρεται ο αντιεισαγγελέας Αγγελής, είπε χαρακτηριστικά: «Δύο υπουργοί είναι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει άλλος, βγάλτε τα συμπεράσματά σας».