Κατηγορηματικό «όχι» της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ αλλά και το «ΜέΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη, με το οποίο, όπως είπε, υπάρχουν «αγεφύρωτες διαφορές».

Όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντοπούλου, το σοβαρότερο πρόβλημα με τον κ. Βαρουφάκη είναι «το ζήτημα της ασυνέπειας λόγων και έργων». «Εμείς δεν λέμε άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ ούτε είμαστε του είπα-ξείπα. Προσωπικά δεν εξαργύρωσα την εμπιστοσύνη των πολιτών για να έχω θέση εξουσίας ούτε για να πουλάω βιβλία και να γυρίζω ταινίες. Με τον κ. Βαρουφάκη έχουμε διαφωνία σε 5 κομβικά θέματα. Τη διαγραφή του χρέους, που ο ίδιος αναγνωρίζει ότι είναι ύψους 350 δισ. ευρώ αλλά δεν τη διεκδίκησε ποτέ και μιλά για αναδιάρθρωση του, τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων που έχει ταχθεί εναντίον, τη Συμφωνία των Πρεσπών που είναι υπέρ όπως και για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ δεν αποκλείει συνεργασία με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» κάνει άνοιγμα σε κόμματα που δεν θα κατέβουν στις εκλογές, αναφέροντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους πολιτικούς χώρους «και αν πράγματι θέλουν να μας στηρίξουν τους καλούμε να το κάνουν δημόσια και θαρρετά. Όμως δεν μπορούμε να τους υποσχεθούμε ανταλλάγματα», όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ενόψει των εθνικών εκλογών.

Στεκόμενη ιδιαίτερα στις συμμαχίες με άλλα αντιμνημονιακά μικρά κόμματα που δεν κατάφεραν να έχουν ένα «επιτυχές» ποσοστό στις ευρωεκλογές, είπε ότι είναι υπέρ των συνεργασιών και της σύμπραξης με την κοινωνία και τις κινηματικές ομάδες, ενώ χαρακτήρισε ως «πολύτιμη», τη συμμαχία του κόμματος της με το «Κίνημα Δεν Πληρώνω».

Όπως είπε, βασικό σύνθημα της «Πλεύσης Ελευθερίας» είναι «Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά», ενώ δύο είναι βασικοί άξονες: η κοινοβουλευτική υπόσταση και η δημοκρατία.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους «καθαρούς και χαμογελαστούς ανθρώπους, που θέλουν μια καθαρή ανεξάρτητη φωνή στη Βουλή», όπως είπε, να στηρίξουν το κόμμα της

«Ήρθε η ώρα των λίγων», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου και εμφανίστηκε αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, εκτιμώντας ότι το κόμμα της, που στις ευρωεκλογές έλαβε 90.800 ψήφους περίπου και ποσοστό 1,61%, τουλάχιστον θα διπλασιάσει τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές και θα μπει στη Βουλή.

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Διαλύσαμε όλες τις προγνώσεις και τις δημοσκοπήσεις και καταφέραμε το κόμμα μας να καταγραφεί ως μία ενεργή πολιτική δύναμη. Στις ευρωεκλογές, η "Πλεύση Ελευθερίας" έκανε το πρώτο αποφασιστικό της βήμα. Είμαστε σίγουροι ότι (στις εθνικές εκλογές) θα κάνουμε και το δεύτερο πιο αποφασιστικό βήμα και θα διπλασιάσουμε τα ποσοστά μας».

Όπως τόνισε, «Το ζητούμενο είναι αν η νέα Βουλή της 17ης Ιουλίου θα είναι μία από τα ίδια ή αν θα έχει μια καθαρή πολιτική δύναμη για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Αν θα είναι ανακαινισμένη, φρέσκια, με χαμογελαστούς και καθαρούς ανθρώπους».

«Εμείς λέμε όχι στους επαγγελματίες πολιτικούς και στους πολιτικούς γυρολόγους, όχι σε κλειστές συμφωνίες, όχι σε περίεργες υποψηφιότητες. Εμείς λέμε ναι στη συγκρότηση ψηφοδελτίων ανοιχτά και με διαφάνεια, ναι στους καθαρούς και χαμογελαστούς ανθρώπους, ναι στη συγκρότηση ψηφοδελτίων με ανοικτό κάλεσμα», σημείωσε.

«Αν οι σημερινοί κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι είναι οι πολλοί τότε εννοούν ότι εμείς είμαστε οι λίγοι των καθαρών και των αποφασισμένων ανθρώπων. Γιατί εμείς θέλουμε λίγους, καθαρούς, καλούς, δοκιμασμένους υποψηφίους. Γι αυτό, την ώρα που άλλοι συγκροτούν ψηφοδέλτια παραγεμίζοντας τα με διάφορους μαϊντανούς της πολιτικής, εμείς φτιάχνουμε ψηφοδέλτια λίγων και αποφασισμένων. Γιατί δεν πάμε να εξαπατήσουμε τον κόσμο για να μας ψηφίσει. Πάμε να τον πείσουμε να μας εμπιστευτεί», επεσήμανε.

Οι άμεσες κοινοβουλευτικές ενέργειες

Αναλύοντας το πρόγραμμα της «Πλεύσης Ελευθερίας», η κ. Κωνσταντοπούλου, έθεσε ως πρώτες και άμεσες κοινοβουλευτικές ενέργειες:

1. Την άμεση διαγραφή του δημόσιου χρέους με την ενεργοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας

2. Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συγκρότηση επιτροπής για την ακύρωση της.

3. Την άμεση ενεργοποίηση των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας.

4. Την ενεργοποίηση του πορίσματος για τη Siemens».

Όπως είπε, προτεραιότητα στην πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο θα δοθεί από το κόμμα της στην κατάθεση προτάσεων νόμου που θα αφορούν: την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από πολιτικές σκοπιμότητες, την άρση ασυλίας βουλευτών και υπουργών, τη διαγραφή των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν πιστεύει ότι πρέπει η χώρα να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι «από το 2015 ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, μαζί με τους δανειστές και τους κυβερνώντες στην Ελλάδα, θεσμοθέτησαν νομοσχέδια αντίθετα με την εντολή του λαού που οδήγησαν στη κατάλυση της δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας -κάνοντας τη Βουλή εντολοδόχο τους- και στη μείωση της εθνικής κυριαρχίας.

Υποστήριξε ακόμα ότι «το ευρώ χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για να υποταχθεί η χώρα στα καταστροφικά σχέδια τους» και τόνισε ότι «εμείς είμαστε υπέρ της νομισματικής ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των λαών».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για πολύ σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση αλλά και για εγκληματικούς χειρισμούς της διακυβέρνησης Τσίπρα, που υπέγραψε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό καταργώντας έτσι, όπως είπε, το πλαίσιο προστασίας της εδαφικής και εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

«Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου δεν είναι ούτε αθώες ούτε τυχαίες. Δεν θέλει λοιπόν ούτε εφησυχασμό αλλά ούτε όμως και να καλλιεργείται φόβος για να υποταχθούμε» υπογράμμισε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκλεισε τη συνέντευξη της, απευθύνοντας κάλεσμα «προς όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και της Διασποράς που αγωνιούν», τονίζοντας ότι «πρέπει στις 7 Ιουλίου να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν συνειδητά "Πλεύση Ελευθερίας", ώστε να διαμορφώσουν ένα θετικό αποτέλεσμα και να ανοίξουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τη πατρίδα και τη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ