"Μας είπαν ότι θα χάσουμε το όνομα της Μακεδονίας λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών μας ξαναέδωσε το όνομα της Μακεδονίας", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην Α' Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

"Μόνο εμείς έχουμε αεροδρόμιο Μακεδονία και όχι οι γείτονές μας. Μόνο εμείς έχουμε πανεπιστήμιο Μακεδονίας και όχι οι γείτονές μας", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στην μεγάλη απεργία του Μάη του 1936 αλλά και στη δολοφονία Λαμπράκη, που όπως σημείωσε, σκότωσε το παρακράτος.

"Η δολοφονία του Λαμπράκη δε στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη. Στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή τη πόλη ως πεδίο βολής φθηνό για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθες και Χρυσαυγίτες του σήμερα", ανέφερε τονίζοντας πως η απάντηση σε όλους αυτούς είναι η παρουσία του κόσμου.

Κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες με την ψήφο τους να πουν όχι στις δυνάμεις που όπως είπε, "δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα μέσο για να διχάσουν τον λαό".

Αναφέρθηκε ακόμα στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τονίζοντας ότι "σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται πια σε ξέφωτο και μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα μέλλον πιο φωτεινό από το σκοτάδι της χρεοκοπίας και της κοινωνικής λεηλασίας που ζήσαμε, εξαιτίας αυτών που μα ρίξανε εκεί".

Παράλληλα μίλησε και για τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης σημειώνοντας πως παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, η κυβέρνηση είχε πάντα ως έγνοια της η κοινωνία να κρατηθεί όρθια.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε ρατσιστικές αντιδράσεις και σχόλια, όπως είπε, αναφορικά με τη συμμετοχή τσιγγάνων στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι "τους καλωσορίζουμε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας".

"Οι αντίπαλοι μας προσπάθησαν να κρύψουν τις δικές τους αλήθειες πίσω από στολές μακεδονομάχων και εμφυλιοπολεμικές κραυγές. Το σχέδιο τους είναι εργασιακή βαρβαρότητα, κατάργηση του οχτάωρου, 7ήμερο δουλειάς, κατάργηση της 13η σύνταξης, του κοινωνικού κράτους & των θετικών μέτρων", υπογράμμισε επίσης

Σχολίασε ότι όμως τις τελευταίες μέρες τους ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες, "με πρώτο μαρτυριάρη τον αρχηγό τους". "Όταν δεν μαρτυρά ότι την επόμενη Κυριακή θα χάνει 1-0, μαρτυρά το βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα του", είπε, μιλώντας για εργασιακή βαρβαρότητα, κατάργηση του οχτάωρου, εφταήμερο δουλειάς, κατάργηση της 13η σύνταξης και όλων των θετικών μέτρων. Κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών επιδομάτων.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τα έργα που προχώρησαν στη Θεσσαλονίκη και τα οποία είχαν "κολλήσει" για χρόνια.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, μετά από δεκαετίες όχι μόνο καθυστερήσεων αλλά και βαρύτατου φόρου αίματος στα Τέμπη και το Μαλιακό, την παράδοση της διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής (το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά). "Το Μετρό της πόλης δεν είναι πια ανέκδοτο όσο κι αν τους πειράζει...".  σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο επισημαίνοντας τα εγκαίνια σήμερα του αγωγού IGB.