Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα δημοψήφισμα για την “Συμφωνία των Πρεσπών

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, πριν από λίγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Όπως είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στο όνομα της αγαστής συνεργασίας που είχαν αυτά τα 4 χρόνια, ζητά να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την “Συμφωνία των Πρεσπών”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάει σε έγκριση της Συμφωνίας μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ένα αντεθνικό, αντιπροοδευτικό και αντισδημοκρατικό κείμενο. Το 80% του ελληνικού λαού και η ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το απορρίπτουν. Για όλα αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε. Σας καλώ κ. Τσίπρα, να φέρεται σε δημοψήφισμα τη Συμφωνία. Φίλε Αλέξη, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνάντηση που είχαμε τον Αύγουστο, μετά τη συμφωνία που κάναμε με τους εταίρους, που ήταν αντίθετη με τη λαϊκή εντολή που είχαμε, όταν μου είπες ότι θα πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό το δημοκρατικό αίσθημα επικαλούμαι”, ανέφερε.

Νωρίτερα επανέλαβε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

“Πριν από 4 χρόνια αποφασίσαμε να κάνουμε την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό, τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Έχει να κάνει με το αν συμφωνούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που είναι για εθνικό θέμα. Ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ αναγκάζομαι να ψηφίσω “Όχι” στην ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερες.

Όπως είπε βρίσκεται στη θέση να αναγκάζεται να ψηφίσει όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς διαφωνούσε και διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα τόνισε, είχε τη διαβεβαίωση τον Ιούνιο ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές και τελικά αυτό άλλαξε και το Νοέμβριο, τον διαβεβαίωσαν ότι θα έρθει μετά τον Μάρτιο.

“Έχουμε δυο φόρες την αλλαγή στάσης του κυβερνητικού μου εταίρου απέναντί μου”, ανέφερε.

Ο κ. Καμμένος αφού επανέλαβε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει η συμφωνία, έκανε επίσης λόγο για σύγκρουση με τρεις απόψεις: εκείνη της κυβέρνησης που αποδέχεται την συμφωνία, εκείνη της αντιπολίτευσης που λέει πως δέχεται να υπάρξει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, και εκείνη των ΑΝΕΛ που δεν αποδέχονται λύση με τον όρο «Μακεδονία».

“Οι ΑΝΕΛ, συμφώνησαν ότι το ελληνικό κράτος δεν θα συμφωνήσει ποτέ με ονομασία που να έχει αναφορά στον όρο Μακεδονία. Αυτή είναι η πάγια θέση μας και ποτέ δεν άλλαξε. Είμαστε σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο. Στη Βουλή μέσα δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις. Εκείνοι που συμφωνούν και εκείνοι που δεν συμφωνούν. Συγκρουόμαστε τρεις απόψεις. Εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί όπως έχει διαμορφωθεί, με την άποψη της αντιπολίτευσης και με τη θέση που εκφράζουμε εμείς και προσφάτως ο κ. Λεβέντης”, ανέφερε.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπραγματευθεί λύση με σύνθετη ονομασία.

“Αν αποχωρούσαμε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση, τι θα γινόταν; Θα έπεφτε η κυβέρνηση και θα ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί όνομα με Erga Omnes, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία. Τι άλλο θα είχε συμβεί; Δεν θα είχε βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Γι’ αυτό δεν αποχωρήσαμε τον Ιούνιο του 2018 από την κυβέρνηση.

Θα κάνουμε την ύστατη προσπάθεια. Σε αυτήν την προσπάθεια, δεν υπάρχουν δανεικοί βουλευτές, όπως ειπώθηκε. Αυτό που ζητώ από τον κυβερνητικό μου εταίρο, είναι σε μία έντιμη συμφωνία, οι κ.κ. Κουίκ, Κουντουρά, Χρυσωβελώνη, να μην παραμείνουν υπουργοί. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μην περάσει η συμφωνία. Σε κάποιους από εσάς, ισχύει η παροιμία στα χωριά: Ο άντρας αν γεύεται τη γλύκα του κεράτου…

Η Νέα Δημοκρατία εκεί κατάντησε. Παραδίδουν τον όρο Μακεδονία και κάνουν τους Μακεδονομάχους”, σημείωσε.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.