"Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα με τίτλο "Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών".

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καθοριστική παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία της πΓΔΜ, προκειμένου να βρεθεί λύση σε μια "σοβαρή", όπως τη χαρακτήρισε, " διαφορά με τον Βόρειο γείτονα μας για την ονομασία του".

"Όταν όμως το καλοκαίρι του 17 εξελέγη στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ το καλοκαίρι βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα: Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος, πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλαδή, από περισσότερες από 130 χώρες Και πόσο δε μάλλον με μια νέα ηγεσία που ήθελε ρεαλιστική λύση, θα οδηγούσε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση και νέες εθνικές ήττες. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν, αλλά σχεδόν κανείς δεν εργάστηκε μετά τη σύναψη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» το 1995. Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος", σημείωσε κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε και κατάφερε να διασφαλίσει ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών θα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη "εθνική γραμμή".

"Πιστεύω ότι τα καταφέραμε, όπως αποδεικνύεται από την συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε προχθές στην πΓΔM", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις θετικές παραμέτρους της Συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας:

"-Η γειτονική χώρα, μετά από 23 χρόνια, αφήνει πίσω της την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το σημαντικότερο αφήνει πίσω τη συνταγματική της ονομασία και από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τη μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός, αυτό που χρόνια ζητούσε η ελληνική πλευρά.

-Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό.

-Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα.

-Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας".

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ακόμα πως αισθάνεται δικαιωμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ τόνισε, απαντώντας στους επικριτές του, πως δεν υπήρξαν ανταλλάγματα για τη Συμφωνία.

Ακόμα, άσκησε δριμύτατη κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο Κίνημα Αλλαγής αναφορικά με τη στάση τους στο ζήτημα αυτό. "Τι ακριβώς βρίσκουν ως πρόσχημα και εναντιώνονται στη Συμφωνία;", διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:΅

"Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη “εθνική γραμμή”. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά σ’ όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους".

Μάλιστα ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε πως η Συμφωνία είναι εθνικά ωφέλιμη:

"Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη, γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, των γύρω σου, είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ' έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται".