Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έχει αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Υποδεχόμενος την κα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αρχικά στις δυσκολίες που πέρασε η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης αλλά και τη στήριξη της Γερμανίας προς τη χώρα μας:

"Σας καλωσορίζω στην προεδρία της Δημοκρατίας και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε στο Βερολίνο. Την κρατάω στη μνήμη μου γιατί συνέβη κάτι που είναι σημαντικό: διαλύθηκαν παρανοήσεις για την ήδη αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Έκτοτε αποδείξαμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε, με θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν ήταν δικά μας.

Η Γερμανία κι εσείς στηρίξατε την Ελλάδα στην προσπάθεια για έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό για τη Γερμανία και τόνωσε και το δικό σας προφίλ, την ηγετική σας φυσιογνωμία. Η Ευρώπη δεν θα ήταν ίδια χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της".

Ακόμη το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τονίζοντας πως "πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιϊκό πολιτισμό".

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε:

"Ευχαριστώ για την εγκάρδια συνάντηση. Μετά τη συνάντησή μας στο Βερολίνο έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της Ευρωζώνης. 4 εκατ. Γερμανοί ήρθαν διακοπές. Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα. Ξεκινά μια νέα φάση την οποία θέλουμε να στηρίξουμε. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα είναι σημαντικός τόπος επενδύσεων. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα αλλά τώρα υπάρχει ανάπτυξη και ελπίζω να είναι για όλους.

Υπάρχει πληθώρα προκλήσεων στην Ευρώπη και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί. Συμμερίζομαι απολύτως την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων, είναι θέμα που μας αφορά όλους.

Διαπιστώνω τις θαρραλές προσπάθειες της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό έχει να κάνει με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι καλό μόνο για εκείνους αλλά και την Ελλάδα και όλους στην Ευρώπη.

Αναλαμβάνω απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών (Ναζί). Είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα".

Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.