Σε εξέλιξη είναι από τις 11:00 π.μ. οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής γίνεται στον απόηχο των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Καστελόριζο, τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά, αλλά και των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο.

Κύριο αντικείμενο αποτελεί η ενημέρωση επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αρμοδίων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, υποδέχθηκε στο νεοκλασικό κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Κατρούγκαλος.

Το συμβούλιο πραγματοποιείται περίπου τρεις μήνες μετά την τελευταία του σύγκληση, στις 12 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με φόντο ενδεικτικά τη χθεσινή τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ, καθώς και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, δίνεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της Ν.Δ. ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες είναι ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.