Σ. Αναστασιάδης: “Τελειώνουν” την ύπαιθρο

|
THESTIVAL TEAM

Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης πενήντα επτά μειονεκτικές περιοχές της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Με βάση το κείμενο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει δοθεί σε διαβούλευση, βγαίνουν πενήντα επτά τοπικές κοινότητες της Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης εκτός επιλεξιμότητας για την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης”, σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει:

“Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο, οι αγρότες των περιοχών αυτών θα υποστούν ένα ακόμη πλήγμα στα τόσα άλλα που συσσώρευσε η κυβερνητική πολιτική και είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να ζουν και να παράγουν στα χωριά τους”.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

“ΕΡΩΤΗΣΗ-4128/7.12.2018

Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Θέμα:

Πρόβλημα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω της νέας οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς

Κύριε Υπουργέ,

Σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της χώρας στα πλαίσια της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς του ΥΠΑΑΤ.

Η νέα χάραξη αποκλείει μια πολύ μεγάλη μερίδα αγροτών από τις εξισωτικές αποζημιώσεις, αποζημιώσεις που έχουν βαρύνουσα σημασία στην οικονομική επιβίωση των οικογενειών τους.

Ειδικότερα στην περιφέρεια του Ν. Θεσσαλονίκης αποκλείονται με βάση το σχέδιο από τις εξισωτικές αποζημιώσεις 57 ορεινές και ημιορεινές τοπικές κοινότητες με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή, η ανησυχία των γεωργών και των κτηνοτρόφων είναι έκδηλη και δικαιολογημένη.

Επειδή, η νέα οριοθέτηση θα δημιουργήσει περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως επιχειρεί να λύσει.

Επειδή, φαίνεται μια προχειρότητα και ισοπεδωτική λογική στον διαχωρισμό των περιοχών.

Ερωτάσθε:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ορθολογική επαναξιολόγηση του σχεδίου οριοθέτησης και να συμπεριλάβετε και τις περιοχές που αποκλείονται από το σχέδιο;

Αν δε τις συμπεριλάβετε προτίθεστε να προβείτε σε αντισταθμιστικές ενέργειες προς τους αποκλεισμένους γεωργούς και κτηνοτρόφους από τις εξισωτικές;

Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σάββας Ι. Αναστασιάδης”

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.