«Η Ρουμανία είναι και θα παραμείνει ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος για τις χώρες των Βαλκανίων» διαμήνυσε κατά την ομιλία της στο τρίτο Thessaloniki Summit η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άννα Μπιρτσάλ.

«Για τη χώρα μου, το να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ασφαλή και σταθερή Ν.Α. Ευρώπη ενταγμένη στο ΝΑΤΟ είναι στρατηγικής σημασίας» σημείωσε η κ. Μπιρτσάλ και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό κατά την προεδρία μας να ασχοληθούμε με το Brexit και να εστιάσουμε στα Δυτικά Βαλκάνια, στα ενεργειακά, στην κυβερνοασφάλεια». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα το κλίμα να παραμείνει καλό και μετά το Brexit.

Η κ. Μπιρτσάλ υπογράμμισε ότι το θέμα της προοπτικής διεύρυνσης της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ψηλά και στις προεδρίες της Βουλγαρίας και της Αυστρίας.

 

«Είμαστε περήφανοι, που η Ρουμανία μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής πάντοτε, μα πάντοτε προωθούσαν τη διαδικασία διεύρυνσης, ακόμη και όταν η διεύρυνση δεν ήταν απαραίτητη, δεν ήταν τόσο της ...μόδας για να διατηρηθεί στην ατζέντα» είπε η κ. Μπιρτσάλ και συνέχισε : «Παραμένουμε δεσμευμένοι στο ευρωπαϊκό έργο της διεύρυνσης, γιατί αυτό θα συμβάλει στο κλίμα ευημερίας και ανάπτυξης, γενικά».

«Πιστεύω πράγματι ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε πάντοτε να προχωρήσουμε και να προωθήσουμε, όχι μόνο τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα μας, που επίσης μοιραζόμαστε» είπε η κ. Μπιρτσαλ,

Όπως τόνισε, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «ισχυρό επενδυτικό κλίμα, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας» και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικές οι συνέργειες, συνεργασίες σε τομείς όπως η οικονομία, τα δίκτυα, για έργα υποδομών, δράσεις για τη νεολαία, κ.α

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας απευθύνθηκε ιδιαίτερα στον κ. Τσίπρα, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες του σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Εκτιμούμε τη φιλία σας και τη δέσμευσή σας να αναπτύξετε και να ενδυναμώσετε, όχι μόνο με τη διμερή συνεργασία με τη Ρουμανία, αλλά και όλη αυτή την όμορφη περιοχή» είπε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία να σας συγχαρώ κ. πρωθυπουργέ, κ. Τσίπρα για τα πρόσφατα επιτεύγματά που πετύχατε, και που έχουν θετική επίδραση σε περιφερειακό επίπεδο. Αναφέρομαι και στο θέμα του ονόματος (της πΓΔΜ) και πως επηρεάζει τον οικονομικό τομέα».