Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αστέριου Πιτσιόρλα, του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Δημήτριου Αυλωνίτη  με τον Περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα στο κτίριο της Περιφέρειας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του παρεμπορίου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κ. Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, σύλλογοι από την Κεντρική Μακεδονία και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για την Καταπολέμηση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ), Βασίλης Μαστρογιάννης. 

"Στόχος μας είναι επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Να μπορέσουμε διορθώσουμε σιγά σιγά και τις μεγάλες ανισότητες που διαμορφώθηκαν την περίοδο της κρίσης. Το θέμα της καταπολέμησης του παρεμπορίου έχει κεντρική σημασία. Όλα τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας θα ήταν διαφορετικά να είχαμε καταφέρει ελέγξουμε αυτό το θέμα. Δυστυχώς παίρνει μεγάλες διαστάσεις", ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.

"Η δική μας πρωτοβουλία είναι να οργανώσουμε καταρχήν μία σοβαρή συζήτηση σε όλες τις περιφέρειες για να εντοπίσουμε τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και να πετύχουμε τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων που μπορούν  να συμβάλουν στην καταπολέμηση του παρεμπορίου", πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι είναι προτεραιότητα να δοθούν επιπλέον πόροι για την καταπολέμηση του παρεμπορίου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε, στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Συντονιστικού Οργάνου για την Καταπολέμηση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ), γνωστοποίησε ότι «ήδη έχουμε αποτελέσματα ενθαρρυντικά» και πρόσθεσε: «με τη δημιουργία του ΣΥΚΕΑΠ και με την εξασφάλιση του συντονισμού και πάλι νομίζουμε ότι  κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, δεν το λύνουμε το πρόβλημα. Επεξεργαζόμαστε και μια πιο δραστική λύση θεσμική, θα την παρουσιάσουμε σε λίγο καιρό όταν θα είμαστε έτοιμοι, όμως προς το παρόν μένουμε στην ανάγκη του συντονισμού και της καταγραφής των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα». 

siskepsi.jpg

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι "η καταπολέμηση του παρεμπορίου δεν γίνεται με το ένα πόδι στον γύψο. Δεν γίνεται όταν για παράδειγμα οι Περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν ή να καταστρέψουν προϊόντα ή όταν οι Περιφέρειες δεν λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους από τη Πολιτεία για να κάνουν τους καθημερινούς ελέγχους. Το παρεμπόριο δεν  έχει ωράριο",  επισημαίνοντας την ανάγκη για εξεύρευση πόρων και τροποποιήσεις νόμων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η καταπολέμηση του παρεμπορίου πρέπει να γίνεται στα τελωνεία.

"Η κατάσταση έχει εκτραπεί πλήρως.  Δίπλα στα λαθραία τσιγάρα και το παρεμπόριο ανθούν πλέον και όλες οι άλλες μορφές παραβατικότητας.  Ο κόσμος αγωνιά για την σωματική του ακεραιότητα. Να βρει η Πολιτεία λύσεις για την μεγάλη μάστιγα της οικονομίας μας", τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας 

Δείτε τα βίντεο του thestival.gr: