Η συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας «δρομολογεί ζητήματα τα οποία για έναν αιώνα είχαν μπει κάτω από το χαλί κυριολεκτικά, όπως για παράδειγμα η ακίνητη περιουσία. Με το κοινό ανακοινωθέν μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους»: αυτό υπογραμμίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου με την εξής πρόσθετη επισήμανση: «Για μια σειρά από ζητήματα έφτασε ο καιρός να λυθούν διότι ωρίμασαν. Όπως και να έχει η συμφωνία συγκλίνει, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε αυτό που έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα, την χρυσή τομή».

Και, επιπλέον, «ενισχύονται οι διακριτοί ρόλοι, θεσμοθετημένα πλέον, όλα τα σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι».

Στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο, η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλά ακόμη για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ερ.: Προβλέπετε ότι θα είναι ευθύγραμμη η διαβούλευση με την ΠΓΔΜ; Η ελληνική κυβέρνηση αντέχει, δεδομένων και των ενστάσεων από τον Π. Καμμένο;

Απ.: Να επισημάνω ότι η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό θέμα, το οποίο με ψυχραιμία και με υπευθυνότητα εμείς στο Ν.Ε.Ο. αντιμετωπίζουμε. Ως πρόεδρός του έχω ήδη κάνει δημόσια γνωστή την πρότασή μας στους πολίτες και τις επόμενες μέρες θα καλέσουμε και τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο, επειδή θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη μιας ερμηνευτικής δήλωσης αμέσως μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, εφόσον ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, η ερμηνευτική δήλωση που προτείνει το Ν.Ε.Ο. θα ορίζει ότι:

α) Η γλώσσα της γειτονικής χώρας δεν αφορά στην αρχαία Μακεδονική γλώσσα, αλλά ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών.

β) Η Εθνότητα θα αφορά στην υπηκοότητα (citizenship).

Με αίσθημα εθνικής ευθύνης, η Νέα Ελληνική Ορμή καταθέτει την πρότασή της στον ελληνικό λαό, στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να επιλυθεί δια παντός ένα μείζον εθνικό ζήτημα, με γνώμονα τον σεβασμό στην Ιστορία, τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και την ανάδειξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.

Η κ. Παπακώστα μίλησε και για την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος και προτρέπει «όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην εντάσσουν κορυφαία θεσμικά ζητήματα στην ατζέντα της μικροκομματικής τους ιδιοτέλειας». Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της διευκρινίζει και δηλώνει πως η Νέα Ελληνική Ορμή θα κατέλθει στις εκλογές «με συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις».

Αναφερόμενη στο θέμα του Ρουβίκωνα, η κ. Παπακώστα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πολιτεύεται επενδύοντας στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος», ενώ ειδικά για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, που προβάλλεται έντονα το τελευταίο διάστημα, αναφέρει ότι για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχουν άβατα. Τονίζει, ωστόσο, ότι «η Αστυνομία δεν είναι πανάκεια» και «το Πανεπιστήμιο χρειάζεται να περιφρουρήσει το αυτοδιοίκητό του».

Η υφυπουργός, τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας, εκφράζει την άποψη ότι τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία χρειάζονται «νέο αίμα» για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, στον τομέα της Ασφάλειας αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.