«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται, η μόνη ελληνική κυβέρνηση που τάχθηκε υπέρ της παραγραφής των εγκλημάτων του ναζισμού ήταν η κυβέρνηση της χούντας». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης παρουσιάζοντας  σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη τα βασικά σημεία του πορίσματος, που κατέθεσε η πλειοψηφία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Την εκδήλωση με θέμα «Άγος απλήρωτον, η διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών» διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ Φαλήρου, Τούμπας, Χαριλάου και εκτός από τον κ.Μηταφίδη μίλησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, στα οποία προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για τη αξίωση επανορθώσεων, ο κ.Μηταφίδης επισήμανε πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής, να κυρωθεί και να γίνει ένας μπούσουλας διεκδίκησης», διαβεβαιώνοντας ότι «η καθυστέρηση που υπήρξε δεν έχει πίσω της καμία πολιτική σκοπιμότητα».

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις που καταγράφονται στην έκθεση σημείωσε: «Διεκδικούμε ποσά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, επανορθώσεις για τις ειδικές καταστροφές , επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και υπάρχει και η σχετική υπογραφή του Χίτλερ, το οποίο δεν είναι πια δάνειο, αλλά συμβατική υποχρέωση, σύμβαση ανάμεσα σε δύο χώρες, αποζημίωση θυμάτων, επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, όπου υπήρξε απίστευτη λεηλασία».

syriza 2.jpg

«Πρέπει να ξεκινήσουμε μία σειρά από δράσεις σε διεθνείς οργανισμούς, δηλαδή στα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αναδείξουμε το θέμα, αλλά και να δουλέψουμε πολύ και με την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Είναι τελείως απαραίτητο να συστήσουμε συμμαχίες, γιατί αυτή τη στιγμή και η Πολωνία έχει ξεκινήσει διαδικασία ζητώντας επανορθώσεις για τα δεινά που υπέστη», ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

«Όλα αυτά τα μέτρα μαζί πρέπει να προχωρήσουν και ο βασικός στόχος είναι η ηθική καταρχήν αποζημίωση, αποκατάσταση και αναγνώριση από τη Γερμανία των ιστορικών εγκλημάτων, τα οποία ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει και τα οποία κατέστρεψαν την Ελλάδα και τη γύρισαν πάρα πολλά χρόνια πίσω», είπε ο ευρωβουλευτής, εξηγώντας πως «όταν οι Γερμανοί μας κουνάνε το κεφάλι αυτή τη στιγμή για διάφορες υπαρκτές δικές μας παραλείψεις και πλευρές υπανάπτυξης πρέπει να μάθουν πολύ καλά ότι αυτές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ξεκίνησε τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την ανοικοδόμησή της λόγω της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου που ήταν συνέπεια της γερμανικής Κατοχής».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο βουλευτής Νίκος Παρασκευόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.