Στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την ΕΡΤ απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς από την Βουλή τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εκπομπές της κάνουν 20άρια, τα αθλητικά της γεγονότα, όσο και αν κάποια συμφέροντα στενοχωριούνται, πηγαίνουν στα 30άρια και 1.000.000 τηλεθεατές».

«Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε» είπε ο κ. Παππάς, απαντώντας απόψε στη Βουλή, στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. «Ποιος από τους 1.000.000 τηλεθεατές που έβλεπαν χθες τη δημόσια τηλεόραση να πιστέψει τη ΝΔ;», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει σοβαρό πρόβλημα χρονισμού, διότι επιλέγει να κλιμακώσει μια επίθεση στην κυβέρνηση γύρω από την ΕΡΤ, τώρα που κάνει πολύ σοβαρά βήματα και πάει καλύτερα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

»Αυτό αναγνωρίζεται και από τους τηλεθεατές! Καλό είναι, όταν ανεβαίνετε στο βήμα να μην λέτε ψέματα!», είπε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στη ΝΔ και επισήμανε ότι «η ΕΡΤ έκλεισε με 15% τηλεθέαση και τα τρία της κανάλια, βυθίστηκε στο 6% και τώρα η τηλεθέασή της έχει πάει στο 9%

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, ο Νίκος Παππάς παρατήρησε πως η ΝΔ δεν έχει μετανιώσει για το μαύρο στην ΕΡΤ, «γι' αυτό και απόψε ο κ. Βορίδης θεμελίωσε γιατί είναι συνταγματικά ορθό το κλείσιμο της ΕΡΤ και η κ. Ασημακοπούλου είπε πως ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».

«Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: ό,τι κόψατε εσείς, το χτίζουμε εμείς, και σε αυτήν, και στην επόμενη 4ετία» είπε ο Νίκος Παππάς. Σχολιάζοντας δε, την κριτική για το κόστος μισθοδοσίας, ενημέρωσε ότι «υπάρχει δίκη σε εκκρεμότητα που έχει πάρει 8 αναβολές για τα μπόνους που μοίραζαν διοικήσεις που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε, σήμερα το κόστος των μικτών παραγωγών είναι 40% μικρότερο από όσο κόστιζαν επί ΝΕΡΙΤ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε μάλιστα, ότι η επιτροπή ορκωτών ελεγκτών θα ελέγξει και ποιο ήταν το κόστος του «μαύρου στην ΕΡΤ».

«Ζείτε στον αστερισμό της διάψευσης. Λέγατε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν θα δοθεί μέρισμα και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν θα κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση. Διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν κλείσει η 3η ούτε η 4η αξιολόγηση, λέγατε ότι δεν πάρουμε τίποτα για το χρέος, λέγατε ότι οι συντάξεις θα κοπούν, λέγατε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, λέγατε ότι έρχεται 4ο μνημόνιο. Τώρα λέτε ότι δεν θα λυθεί το Μακεδονικό. Επειδή αλλάξατε το σήμα σας, τελευταία, και κάνατε μια φουτουριστική επιλογή, μήπως να αλλάζατε και όνομα και από Νέα Δημοκρατία, να το κάνετε Νέα Διάψευση. Πάτε από διάψευση σε διάψευση, και τώρα είστε εν αναμονή της επόμενης», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Λέγατε ότι δεν χρειάζονται άδειες. Εμείς φέραμε ένα νόμο που έλεγε να κάνει αδειοδότηση το ΕΣΡ, αρνηθήκατε να συνηγορήσετε στη συγκρότησή του. Αλλάξαμε το νόμο κατά την πρώτη εφαρμογή, έγινε ο διαγωνισμός που απέδειξε ότι το δημόσιο πρέπει και μπορεί να πάρει τίμημα. Δυστυχώς απερρίφθη από το ΣτΕ και εμείς φέραμε αμέσως διάταξη», είπε ο υπουργός και τόνισε η ΝΔ θέλει παρία τη δημόσια τηλεόραση, χωρίς τη δυνατότητα να διεκδικεί τηλεθέαση, και ασύδοτα τα ιδιωτικά κανάλια, και ως προς το περιεχόμενο, και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, και ως προς την τεχνολογία. «Το δημόσιο εισέπραξε 150 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο διαφήμισης. Εισέπραξε από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, θα εισπράξει 170 εκατομμύρια από τις άδειες και άλλα 125 εκατομμύρια επίσης, από το φόρο διαφήμισης» είπε ο κ. Παππάς.

«Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι σήμερα η δημόσια τηλεόραση, είναι πλέον σε θέση να πάρει πρόγραμμα, να στηρίξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ενώ ανοίγει και τους δρόμους στις νέες τεχνολογίες με τις υπηρεσίες υβριδικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «στο μουντιάλ, ο Έλληνας τηλεθεατής είχε πρωτόγνωρες υπηρεσίες με την τεχνολογία της ΕΡΤ. Το site της ΕΡΤ έχει πάνω από 2.000.000 επισκέπτες το μήνα. Τις ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί 7,5 εκατομμύρια χρήστες και πολύ περισσότερο νεανικό κοινό, 15 εκατομμύρια θεάσεις αγώνων. Όλοι οι δείκτες επισκεψιμότητας, είχαν άνοδο από 140% έως 700%».

«Μόλις χθες, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες τους είδαν πάνω από 1.000.000 άνθρωποι στην ΕΡΤ. Τι θα τους πούμε; Να πάει 1,5 ευρώ το τέλος για την ΕΡΤ και όποιος γουστάρει τηλεόραση, να πάει στη συνδρομητική; Είναι μια άποψη που έχετε διατυπώσει. Δηλαδή να μην έχει κανένα ρόλο η ΕΡΤ σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα», σχολίασε επίσης ο κ. Παππάς και τόνισε ότι και τα μεγάλα γεγονότα των παγκόσμιων εξελίξεων, η ΕΡΤ τα αναπαρήγαγε σε πραγματικό χρόνο, την ίδια ώρα που «οι άλλοι αγρόν ηγόραζαν».

Αντιδράσεις από την ΝΔ

«Στηρίζουμε τη δημόσια τηλεόραση και πιστεύουμε ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Δυστυχώς όμως σήμερα η ΕΡΤ λειτουργεί ως φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπτύσσοντας την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για την ΕΡΤ. Η βουλευτής της ΝΔ, εξήγησε ότι αφορμή για την πρωτοβουλία της ΝΔ να φέρει το θέμα της ΕΡΤ προς συζήτηση στη Βουλή, είναι οι αλλεπάλληλες και πολύ σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη διοίκηση και τη λειτουργία της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ σήμερα δεν είναι, ούτε δημόσια, ούτε τηλεόραση. Είναι άλλο χαράτσι», είπε η κ. Ασημακοπούλου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο κομματικής προπαγάνδας.  
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις παραιτήσεις στελεχών της ΕΡΤ, αλλά και τις δηλώσεις που έχουν γίνει ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης. Η κ. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην παραίτηση του Διονύση Τσακνή, στην επιστολή του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος Σπ. Κρίμπαλη, στη δημόσια παρέμβαση του Γ. Θαλασσινού, στην επιστολή παραίτησης του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ Ν.. Μιχαλίτση, τη δημόσια παρέμβαση του δημοσιογράφου Αντώνη Αλαφογιώργου.

Τόσο η κ. Ασημακοπούλου όσο και ο Μάκης Βορίδης που ακολούθησε στο βήμα, αναφέρθηκαν και στη ΝΕΡΙΤ, σημειώνοντας ότι στην ουσία ουδέποτε η δημόσια τηλεόραση έκλεισε, διότι αμέσως μετά τη κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στη ΝΕΡΙΤ η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης από την ΕΡΤ, και τότε, και σήμερα. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στη συνταγματικότητα των τότε αποφάσεων για τη ΝΕΡΙΤ.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθούσε να «εξυγιάνει» την ΕΡΤ, αλλά οι αντιστάσεις ήταν τόσο ισχυρές και τα συμφέροντα τόσο μεγάλα, που πήρε τη δύσκολη απόφαση: «Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται»! Και τελικά δεν «έκλεισε» η δημόσια τηλεόραση. Έκλεισε ένα δημόσιο φορέα - την ΕΡΤ - που είχε κακοφορμίσει πια. Και στη θέση της αμέσως δημιουργήθηκε ένας άλλος δημόσιος φορέας - η ΝΕΡΙΤ - πολύ πιο υγιής. Όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολύ σύντομα ξεπέρασε σε τηλεθέαση την «παλαιά ΕΡΤ». Και βρέθηκε τότε - το 2014 - η ΝΕΡΙΤ πολύ ψηλότερα σε τηλεθέαση απ' ό,τι η σημερινή «νέα ΕΡΤ», που σπαράσσεται πλέον από εσωτερικές φαγωμάρες και καταγγελίες κακοδιοίκησης και σκανδάλων», είπε η 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και πρόσθεσε ότι «η ΝΕΡΙΤ ασκούσε τότε στην κυβέρνηση πολύ πιο αυστηρή κριτική απ' ό,τι ασκούσαν ενίοτε τα ιδιωτικά κανάλια».