Την προγραμματισμένη περιοδεία του ξεκινά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και πρόεδρος της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ.

Η ομιλία του κ. Κοτζιά πραγματοποιείται στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του.  

 «Ζούμε σε πια εποχή που η εντιμότητα, το θάρρος η παρρησία είναι απαραίτητες», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, για την οποία ενημέρωσε το Σάββατο, στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα.

«Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι' αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία... Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας». 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι «η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση. Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της». 

«Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι - και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα - ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».

Ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα παραχωρεί την γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς,  λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για Μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Είπε επίσης ότι πετύχαμε να αλλάξουν το όνομα τους από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους. 

«Δεν είναι όλη η Μακεδονία Ελληνική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και διευκρίνισε: Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες. Με τη συνθήκη του 1913 μοιράστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια είπε και τόνισε ότι απαιτείται η χώρα να επενδύσει στην Παιδεία». 

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας». 

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

Το Πράττω θα απαιτήσει όπως υπάρξει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία» είπε για το επίμαχο θέμα των μυστικών κονδυλίων που οδήγησαν στην παραίτηση του. 

«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κων/πολη είναι εγκληματίες» είπε και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πάνο Καμμένο είπε:  

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στην διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο Πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Κίνημα ενάντια στο εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι. Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news. Το δικό μου στόμα και το στόμα του πράττω δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι δημοκρατία. Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα ενάντια στην διαφθορά και τους εκβιαστές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το γιατί ο Τσίπρας επέλεξε τον Καμμένο από τον ίδιο, τόνισε ότι έχει άλλη σχέση με τον «εταίρο» της κυβέρνησης, κάτι που ο ίδιος δεν έχει, καθώς κρίνει από το τι κάνει ο υπ. Άμυνας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

«Πολλοί λένε ότι ο Κοτζιάς έβαλε το εγώ πάνω από το εμείς. Δεν ήξερα ότι το εμείς είναι ο Καμμένος…» είπε χαρακτηριστικά. Υπερασπιζόμενος και πάλι τη συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο και πάλι για «ανοησίες» αυτών που την αντιμάχονται.