Σφοδρή επίθεση εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να δίνει και έμμεση απάντηση στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο για τα όσα δήλωσε από τις ΗΠΑ περί Plan B στο Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι εναλλακτική στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν υπάρχει και πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μόνη λύση.

Η φράση του για εκείνους που είναι σε θέση ευθύνης και πρέπει να μιλούν λιγότερο και μόνο όταν πρέπει, φαίνεται πως αφορούσε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρωθυπουργό να καλεί τον κεντρικό τραπεζίτη να κάνει πιο σωστά τη δουλειά του και να μιλάει λιγότερο. Κατά πολλούς, η ίδια φράση είχε εμμέσως αποδέκτη και τον Πάνο Καμμένο.

Εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με δριμύτητα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε αν θέλει να το ρίξει, να το κάνει μέσω της Βουλής καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Η επίθεση στον Στουρνάρα

Σφοδρότατη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στον Γιάννη Στουρνάρα. Τον οποίο, πάντως, δεν κατονόμασε σε κανένα σημείο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ορισμένους κατ’ εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες», που, όπως είπε, «επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις» και τους συνέστησε «για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια».

«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πάνος Καμμένος και το μήνυμα στα Σκόπια

Η πρώτη… «μπηχτή» από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον Πάνο Καμμένο ήρθε με αναφορά στην οικονομία και τον… Γιάννη Στουρνάρα (σ.σ. δεν τον κατονόμασε). Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εγχώριους παράγοντες» που διαρκώς κινδυνολογούν και ασκόπως πολιτικολογούν. και ζήτησε «καλό είναι όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτόν τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μιλάμε λιγότερο. Και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε και όχι όταν δεν πρέπει».

Η δεύτερη «μπηχτή» στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ήταν η αναφορά στο Σκοπιανό και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας αποδόμησε ένα ενδεχόμενο «Plan B» όπως αυτό στο οποίο είχε αναφερθεί πριν από μερικές μέρες, από τις ΗΠΑ, ο Πάνος Καμμένος. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συγχρόνως έστειλε κι ένα μήνυμα στα Σκόπια. Πως η Συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες είναι η μοναδικής τους ευκαιρία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δεν θα υπάρξει δεύτερη και η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ένταξη τους χωρίς αλλαγή του Συντάγματος και ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα δεν αναζητά προστάτες. «Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με την Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsit.gr