Χαμηλότερα δημοτικά τέλη θα καταβάλλουν οι πολίτες που διαμένουν σε δήμους οι οποίοι καταγράφουν καλές επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, όπως θα προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η σχετική ΚΥΑ πρόκειται να δημοσιευθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή “Τα εν δήμω” της TV100 και στην Πόπη Αστεριάδου.

“Εντός του 2018 θα δημοσιεύσουμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, που θα θεσπίζει την τιμολογιακή πολιτική και θα λέει πολύ απλά ότι ο δήμος που θα έχει τη μεγαλύτερη εκτροπή από την ταφή -με την ανακύκλωση και των κλασικών ανακυκλώσιμων (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, μέταλλο) αλλά και των ζυμώσιμων, των οργανικών, των τροφίμων και των κλαδεμάτων- θα πληρώνει χαμηλότερα τέλη στον φορέα διαχείρισης των αποβλήτων. Ως εκ τούτου, λοιπόν, θα υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουν οι πολίτες τόσο λιγότερα θα είναι τα δημοτικά τους τέλη”, τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Νέος στόχος η ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων

Ο επόμενος στόχος στον τομέα της ανακύκλωσης έχει να κάνει με τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων, που πλέον από τη νέα χρονιά καθίσταται υποχρεωτική.

Μιλώντας στην εκπομπή “Τα εν δήμω” της TV100 ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης έκανε γνωστό ότι ήδη ο ΦοΔΣΑ επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία μονάδων όπου θα γίνεται η παραλαβή βιοαποβλήτων από τους δήμους που θα ξεκινήσουν τη χωριστή συλλογή των οργανικών.

Τη διαβεβαίωση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να ξεκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή προγράμματος για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων από συγκεκριμένη περιοχή της πόλης έδωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Καλεσμένος στην ίδια εκπομπή της TV100, ο κ. Ζαχαριάδης μεταξύ των άλλων έκανε αναφορά στα έργα αναβάθμισης που εξελίχθηκαν στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας γνωστό ότι επίκειται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε πλέον ο ΣΜΑ του κεντρικού δήμου να εξυπηρετεί και άλλους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Πρωτιά στην ανακύκλωση

Την ίδια ώρα ο δήμος Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται πρωταθλητής στην ανακύκλωση σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στην εκπομπή “Τα εν δήμω” ο υπεύθυνος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Δημήτρης Παπασωτηρίου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Παπασωτηρίου, από το 2011, οπότε επί της ουσίας ξεκίνησε το πρόγραμμα συλλογής στους μπλε κάδους, στον δήμο Θεσσαλονίκης ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 70.000 τόνοι υλικών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο κ. Ζαχαριάδης, η ανακύκλωση στον δήμο Θεσσαλονίκης τρέχει με ρυθμούς 18,6%, ενώ οι 18.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέχθηκαν μέσα στο 2017 αντιστοιχούν σε οικονομικό όφελος μισού εκατομμυρίου ευρώ.