Με επίσκεψη στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε τη βόλτα του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι αντιπεριφερειάρχες του. Οι δύο άνδρες είχαν μια σύντομη συνομιλία και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ αποχώρησε.

mits-12.jpg

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί τον περίμενε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγος, Ανδρέας Αποστολόπουλος.

Κατά την επίσκεψη του στο περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας Αμερικής, ο κ. Μητσοτάκης, ξόδεψε αρκετό χρόνο, καθώς επισκέφθηκε σχεδόν όλα τα σταντ του περιπτέρου.

Συνομίλησε με το Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ , ενώ ξεναγήθηκε μεταξύ άλλων στα σταντ της Google, του Facebook, της Microsoft αλλά και της Lockheed Martin.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με την Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και στη συνέχεια απένειμε τιμητική πλακέτα στην ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που με την εφαρμογή icry2talk διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft, Imagine Cup, παρουσία του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα.

Στο περίπτερο της Google ξεναγήθηκε από τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Google για Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα και ενημερώθηκε για τα προϊόντα της Google που παρουσιάζονται στην ΔΕΘ καθώς και για το Grow Greek Tourism Online, μια πρωτοβουλία της Google που έχει στόχο να βοηθήσει τον κλάδο του τουρισμού́ της Θεσσαλονίκης με δωρεάν εκπαιδευτικά́ σεμινάρια.

Συνάντηση Μητσοτάκη με startuppers

Συνάντηση με startuppers είχε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 83η ΔΕΘ, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητοστάκης.

mits-13.jpg

«Είμαι χαρούμενος που για πρώτη φορά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπάρχει μια οργανωμένη και μαζική παρουσία όλου του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είπα πολλές φορές ότι η κρίση μας πλήγωσε όλους πολύ. Αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε από την κρίση, είναι μια πραγματική στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα “νομιμοποιήθηκε” και πολλοί νέοι πια βλέπουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δράσης, μια πραγματική διέξοδο για να φτιάξουν την καριέρα τους και να φτιάξουν την ζωή τους. Για όσους δεν το γνωρίζετε -ειδικά οι νεότεροι στην παρέα μας- εγώ προέρχομαι από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας. Πέρασα 7 χρόνια πριν μπω στην πολιτική, σε μια από τις πρώτες εταιρείες venture capital στην Ελλάδα. Σε μια εποχή όπου πασχίζαμε να πείσουμε νέους ανθρώπους ότι αξίζει τον κόπο να φτιάξεις την δική σου επιχείρηση. Και δεν σας κρύβω ότι τότε δεν είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Τα πράγματα, όμως από τότε έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει δραστικά. Άρα πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτό τον σπόρο της επιχειρηματικότητας να ριζώσει και να δώσει καρπούς».

Στη συνέχεια, μίλησε για την αναγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα αλλά και εργαλεία χρηματοδότησης για τις start up επιχειρήσεις, ενώ έδωσε έμφαση στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση. «Πρέπει να προσεγγίσουμε τα πανεπιστήμιά μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ έρευνας και παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη εστίασε στο υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος που αποτρέπει εταιρείες από την πρόσληψη στελεχών. «Ξέρω πολύ καλά ότι πολλές επιχειρήσεις σήμερα, με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές χάνουν άξια στελέχη και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εσάς, ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη φτάσει σε κάποιο στάδιο. Εμείς λέμε ξεκάθαρα μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20%, 5% στα μερίσματα και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στο 15% εντός μιας τετραετίας. Θέλουμε να ξανακάνουμε την εργασία στη χώρα ανταγωνιστική».

Απευθυνόμενος στους ιδρυτές start up επιχειρήσεων είπε: «Πιστεύω σε εσάς, θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή κάποιοι από εσάς ενδεχομένως να φύγετε αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και κρατήστε και ένα κομμάτι της δουλειάς σας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόκληση και αυτό θα ήθελα να πετύχω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας».

Στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις των start-uppers υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε επενδύσεις και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό για μένα σημαίνει τα εξής. Σημαίνει άλλη παιδεία σε επίπεδο Πανεπιστημίου και τεχνικής εκπαίδευσης, τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα. Σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με τη παραγωγή, σημαίνει περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα. Μεγάλη πρόκληση, επίσης, είναι να φέρουμε πίσω κάποιους από όσους έφυγαν στο εξωτερικό. Έχουμε 400.000 νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα, πάρα πολλοί είναι στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, θέλουν να γυρίσουν πίσω και είναι ένα ανθρώπινο δυναμικό άμεσα αξιοποιήσιμο το οποίο πρέπει να γυρίσει αν, το τονίζω, αν πειστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα, ότι τα πράγματα θα πάνε γενικά προς το καλύτερο, ότι αξίζει το κόπο να πάρουν το ρίσκο να ξαναλλάξουν τη ζωή τους».

Αναφορικά με τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σημείωσε πως «για εμάς τουρισμός, πολιτισμός, πρωτογενής παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος, συνθέτουν ένα τετράγωνο το οποίο αποτελεί το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα και πάνω σε αυτή τη λογική θα έρθουν να πατήσουν πολλές καινούργιες επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες θα αναπτυχθούν».

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή το βασικό αίτημα των start-uppers που δεν ήταν άλλο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ειδικά για τις start up επιχειρήσεις, που δεν εμφανίζουν κέρδη, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορων και δευτερευόντως της φορολογίας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι επιβαρύνσεις στην εργασία αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτικές για να διατηρήσουμε το ταλέντο χώρα μας, και για αυτό και επιμένω στην ανάγκη μείωσης των εισφορών. Για τις μικρές εταιρείες αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, προχώρησε στην ανακοίνωση μια προγραμματικής δέσμευσης σχετικά με τις δομές επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί στο Υπουργείο Εξωτερικών; Διότι σκοπός της διπλωματίας δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Άρα θα δημιουργήσουμε μία δομή σε μία ειδική γενική διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα υπάρχουν διεσπαρμένες στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όλα μία δομή. Και οι διπλωματικοί μας θα αξιολογούνται πια και με βάση την επιτυχία την οποία φέρνουν, σε μετρήσιμους δείκτες που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις».

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Το σύνθημά μας φέτος στη Δ.Ε.Θ. είναι μια απλή λέξη: «μπορούμε». Και πραγματικά το πιστεύω ότι μπορούμε. Εσείς οι ίδιοι το έχετε αποδείξει στο εαυτό σας φτάνει τώρα να το πιστέψουμε συνολικά ως χώρα.

Δείτε ακόμα:

Στο περίπτερο του ΠΑΟΚ ο Κυρ. Μητσοτάκης - "Χαρά μου να εγκαινιάσω το νέο γήπεδο στην Τούμπα" (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Παραλίγο ατύχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (VIDEO)

Η βόλτα του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η σπόντα στο ΑΠΕ, το τσίπουρο και η φανέλα του Ηρακλή (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Στο περίπτερο του Άρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Του χάρισαν φανέλα με το νούμερο "1" (ΦΩΤΟ&VIDEO)

mits-2.jpg

mits-3.jpg

mits-4.jpg

mits-5.jpg

mits-6.jpg

mits-7.jpg

mits-8.jpg

mits-9.jpg

mits-10.jpg

mits-11.jpg