Σήμερα, ανήμερα της τυπικής λήξης του προγράμματος στήριξης της χώρας μας είναι προγραμματισμένο το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την “οριστική έξοδο από τα Μνημόνια”.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν χτες, πρώτη επιλογή χώρου είναι το νησί του Οδυσσέα, η Ιθάκη, σε έναν ισχυρό συμβολισμό για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης στην Ιθάκη ο Πρωθυπουργός το πρωί, θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο(Διονύση Στανίτσα στο Δημαρχείο)), θα περιοδεύσει στη πόλη, μετά θα συναντηθεί με φίλους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα το οποίο θα του παραθέσει ο κ. Στανίτσας.

Πολιτική σύγκρουση για το κυβερνητικό αφήγημα της “καθαρής εξόδου” από την Ιθάκη

Σχολιάζοντας τα όσα διέρρευσαν περί επιλογής της Ιθάκης, η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε το διάγγελμα ως ακόμα μια επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης. «Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλα δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια».

Στην ανακοίνωση της ΝΔ έσπευσε να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ δεν μπορεί να δεχθεί την πολιτική ακύρωση και να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Έσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει και τη γνωστή ρήση του Γαλιλαίου «eppur si muove» («κι όμως κινείται»). 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ

«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου, δεν βρήκε λέξη να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ ευρώ”.

Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση.

Υ.Γ Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη.

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”.»

Η απάντηση του Μαξίμου

«Ο κύριος Μητσοτάκης που

- Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση

- Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

- Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση

- Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση

- Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

- Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα

- Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο

- Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

Ο επερχόμενος ανασχηματισμός

Στο μεταξύ, πλέον μετράμε αντίστροφα για τις αλλαγές της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου. Στελέχη εκτιμούν ότι θα αφορούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μετά τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό αναμένεται να ακολουθήσει το πρώτο υπουργικό της σεζόν, στη συνέχεια η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και θα κλείσει ο κύκλος παρεμβάσεων με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.