Ηταν Οκτώβριος του 2009 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στην πρώτη του συνεδρίαση Eurogroup, μόλις λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

Εκεί ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 δε θα είναι 6% του ΑΕΠ αλλά 12,5%. «Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία» ήταν η φράση του τότε προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

Από τότε μέχρι και σήμερα, την ημερομηνία- ορόσημο της 20ης Αυγούστου 2018, η Ελλάδα άλλαξε πέντε πρωθυπουργούς, πρωταγωνίστησε σε δεκάδες συνεδριάσεις Eurogroup και Συνόδους Κορυφής, κέρδισε συμμάχους αλλά και εχθρούς, απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε όλο τον κόσμο.

Η σημερινή ολοκλήρωση του 3ου ελληνικού προγράμματος, σφραγίζει το κλείσιμο ενός δύσκολου κύκλου, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, η οποία πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της.

Το χρονικό της κρίσης και η έξοδος από τα μνημόνια

Απρίλιος του 2010: Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

«Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά» λέει από το Καστελόριζο ο κ. Παπανδρέου.

Η τρόικα -η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ- συμφωνούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συμφωνείται το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάιος του 2010: Η χρηματοδότηση του τριετούς προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας υιοθετείται. Η ελληνική βουλή προχωρά σειρά μέτρων λιτότητας, αγνοώντας τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας.

Ιούνιος του 2011: Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβαθμίζεται εκ νέου και συμφωνείται εκ νέο πακέτο διάσωσης -ύψους 120 δισ. ευρώ- με την Τρόικα. Ακολουθεί η υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, που προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις από τους ήδη οικονομικά βασανισμένους Έλληνες.

Οκτώβριος του 2011: Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προτείνει δημοψήφισμα για το νέοπρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας, το οποίο μετέπειτα ακυρώθηκε

Νοέμβριος του 2011: Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται. Στις 11 Νοεμβρίου ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, με αντιπροέδρους τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Μάρτιος του 2012: Το Eurogroup συμφωνεί, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος από τιςελληνικές αρχές, ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας θα παράσχει έναεπιπλέον δάνειο 130 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να εκπληρώσει τιςχρηματοδοτικές της ανάγκες. Το ΔΝΤ δεσμεύεται να συμβάλει με 19,8 δισ. ευρώ

Μάιος του 2012: Ο Παναγιώτης Πικραμένος ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδαςκαι οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ιούνιος του 2012: Ο Αντώνης Σαμαράς ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τις νέες βουλευτικές εκλογές.

Samaras.jpg

Νοέμβριος του 2012: Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφωνούν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ύψους 40 δισ. ευρώ.

Απρίλιος του 2014: Οι υπουργοί Οικονομικών εγκρίνουν τη δόση για την Ελλάδα και η χώρα βγαίνει στις αγορές. Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου, που πραγματοποιείται μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, φέρνει 4 δισ. στην Ελλάδα.

Ιανουάριος του 2015: Προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, τις οποίες κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, που ξεκινά νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

tsipras varoyfakhs.jpg

Φεβρουάριος του 2015: Το Eurogroup συμφωνεί σε παράταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για τέσσερις μήνες, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος των ελληνικών αρχών.

Το καλοκαίρι του '15, το δημοψήφισμα και το νέο μνημόνιο 

Το καλοκαίρι του 2015 είναι ταραχώδες για την ελληνική οικονομία. Η δόση ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν καταβάλλεται και στις 28 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων.

Τα capital conrols στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία, στήνουν τους Έλληνες στις ουρές των ΑΤΜ και γεμίζουν ανασφάλεια των λαό που βλέπει μπροστά του ακόμη έναν Γολγοθά, μετά και την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

5 Ιουλίου 2015: Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την αποδοχή ή μη, των προτάσεων μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε το Eurogroup. 61% των συμμετεχόντων ψηφίζει κατά.

8 Ιουλίου 2015: Οι ελληνικές Αρχές ζητούν πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

12-13 Ιουλίου 2015: Σε μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που διήρκησε περισσότερο από 17 ώρες, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.

17 Ιουλίου 2015: Το Συμβούλιο της ΕΕ χορηγεί στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική βοήθεια (δάνειο-γέφυρα) ύψους 7,16 δισ. στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τρεις ημέρες μετά, η Επιτροπή υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιεύει αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου του προγράμματος. Εγκρίνεται η πρώτη εκταμίευση.

Ακολουθεί νέα προσφυγή στις κάλπες και ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015.

Η εφαρμογή του νέου προγράμματος είναι σε εξέλιξη. Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο ολοκληρώνονται το πρώτο και δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, επιτρέποντας νέες εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η πορεία μέχρι την 20η Αυγούστου 2018

* 24 Μαΐου 2016: Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συμφωνεί σε ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικούχρέους

* 16 Ιουνίου 2016: Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης ολοκληρώνεται μετά τηνεκπλήρωση όλων των σχετικών προαιπτούμενων

* 7 Ιουλίου 2017: Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης ολοκληρώνεται μετά τηνεκπλήρωση όλων των σχετικών προαπαιτούμενων

* 12 Ιουλίου 2017: Η Επιτροπή προτείνει το κλείσιμο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματοςγια την Ελλάδα. Το Συμβούλιο μετέπειτα επικυρώνει την πρόταση της Επιτροπής

* 20 Ιουλίου 2017: Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει επί της αρχής ένα νέοπρόγραμμα με την Ελλάδα

* 20 Αυγούστου 2018: Ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.