Μία "αναδρομική συγγνώμη" εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κώστα Κρυστάλλη στο Συρράκο Ιωαννίνων.

Όπως πρόσθεσε «για όσα δεν έκανε η Πολιτεία τόσο όσο ο Κώστας Κρυστάλλης ήταν ζωντανός, όσο και μετά τον θάνατό του για να τιμηθεί το έργο του όπως του αρμόζει».

«Ευτυχώς το έργο αυτού αναγνωρίζεται από εκείνους που πρέπει. Αλλά εύχομαι η Πολιτεία εφεξής να πράξει κι εκείνη το δικό της χρέος» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Να έχετε δύναμη και να συντηρείτε την μνήμη του σ’ αυτόν τον ιερό τόπο, τον ευλογημένο τόπο. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ψυχή μας είναι η Ιστορία μας, είναι η Γλώσσα μας και είναι ο Πολιτισμός μας. Αυτά τα τρία υπηρέτησε ο Κώστας Κρυστάλλης, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.

«Και αυτές τις ιερές μνήμες, στις δύσκολες στιγμές για τον Τόπο, έχουμε κι εμείς χρέος να υπερασπισθούμε», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και συνέχισε: «Να υπερασπισθούμε και την Ιστορία μας και την Γλώσσα μας και τον Πολιτισμό μας.

Χάρις σ’ αυτά η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μεγάλη. Όχι από την έκτασή της ούτε από τον πληθυσμό της. Είναι αυτά που την κάνουν μεγάλη. Όπως και τον Κώστα Κρυστάλλη δεν τον έκαναν μεγάλο τα πολλά χρόνια ή το μεγάλο σε έκταση έργο. Ας θυμόμαστε αυτή την ποιοτική διαφορά. Αυτούς τους κρίσιμους καιρούς μας είναι εξαιρετικά χρήσιμο».