Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του για το πρόγραμμα "Κλεισθένης Ι".

Μιλώντας στην ολομέλεια του της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως νομοθετεί ε μικροκομματική αντίληψη και κομματικές σκοπιμότητες και σημείωσε η απλή αναλογική αποτελεί επιλογή που θα καταστρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακόμη ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν ακούει τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης οι οποίοι διαφωνούν με την απλή αναλογική γιατί, όπως αν΄φερε, δεν την βολεύει.

Στη συνέχεια, ο Σάββας Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση πως το νομοσχέδιο αυτό θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ' ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως θα λύσει.

"Με το σημερινό νομοσχέδιο οδηγείτε την αυτοδιοίκηση σε πλήρη ακυβερνησία. Αυτό νομοθετείτε σήμερα: ακυβερνησία, συναλλαγή, παζαράκι κάτω από το τραπέζι, ξεχαρβάλωμα της αυτοδιοίκησης. Εκεί την οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια με την απλή αναλογική που ευαγγελίζεστε. Θα παραλύσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες", σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης.

Ακολουθεί η ομιλία του Κ. Αναστασιάδη:

"Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο απερχόμενος κύριος συνάδελφος, ο κ. Ριζούλης, είπε ότι η απλή αναλογική, ήταν ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Μάλιστα. Το υπόλοιπο 90% που διαφωνεί με αυτό το αίτημα, το υπολογίζετε καθόλου, το λογαριάζετε καθόλου;

Το νομοσχέδιο, όπως το φέρνετε σήμερα στη Βουλή, δείχνει ξεκάθαρα την αντίληψή σας και τον τρόπο με τον οποίον νομοθετείτε, με μικροκομματική αντίληψη και κομματικές σκοπιμότητες. Αυτό, όσο και να προσπαθείτε, δεν μπορείτε να το αντικρούσετε.

Επιλέγετε την απλή αναλογική, δηλαδή τη διάλυση της αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά αυτό επιλέγετε με μόνο επιχείρημα τη Δημοκρατία και την ισονομία της ψήφου. Δηλαδή, τόσα χρόνια στους δήμους δεν υπήρχε δημοκρατία; Δεν λειτουργούσαν δημοκρατικά; Δεν υπήρχε ισονομία της ψήφου;

Εσείς, λοιπόν, που αυτοπροσδιορίζεστε ως δημοκράτες και κόπτεστε για τη Δημοκρατία και την κοινωνική συναίνεση και τον λαό, σήμερα δεν ακούτε κανέναν. Κυρίως, δεν ακούτε αυτούς που έχουν εμπειρία από την αυτοδιοίκηση. Δεν ακούτε τους αυτοδιοικητικούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα εσείς που μιλάτε για δημοκρατία. Γιατί;

Διότι δεν σας βολεύουν, φυσικά, αυτά που λένε. Ό,τι δεν σας βολεύει είναι αντιδημοκρατικό.

Το συντριπτικό ποσοστό της αυτοδιοίκησης –και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό- πάνω από το 90%, διαφωνεί μαζί σας. Είναι κάθετα αντίθετη με αυτό που κάνετε. Εσείς όμως επιμένετε, λες και το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης σήμερα είναι η απλή αναλογική. Έχετε λύσει όλα τα άλλα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της γραφειοκρατίας και έχει μείνει να λύσετε μόνο το θέμα της απλής αναλογικής.

Είναι βέβαιο –και να είστε εδώ να το διαπιστώσετε- ότι το νομοσχέδιο αυτό θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ελπίζετε –αν ελπίζετε- ότι θα λύσει.

Πέρασα από την αυτοδιοίκηση πριν έρθω σε αυτήν την Αίθουσα και έχω εμπειρία σε αυτό το θέμα. Η εμπειρία μου λέει ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες χρειάζονται κυβερνησιμότητα, κύριοι συνάδελφοι. Οι δήμοι και οι περιφέρειες χρειάζονται αποφάσεις και πράξεις, άσκηση διοίκησης και, τελικά, αποτέλεσμα. Με το σημερινό νομοσχέδιο οδηγείτε την αυτοδιοίκηση σε πλήρη ακυβερνησία. Αυτό νομοθετείτε σήμερα: ακυβερνησία, συναλλαγή, παζαράκι κάτω από το τραπέζι, ξεχαρβάλωμα της αυτοδιοίκησης. Εκεί την οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια με την απλή αναλογική που ευαγγελίζεστε. Θα παραλύσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Λέτε ότι κατηγοριοποιείτε τους δήμους με διάφορα κριτήρια. Γιατί δεν λαμβάνετε υπ’ όψιν σας το εδαφικό κριτήριο της έκτασης; Υπάρχουν δήμοι που έχουν τεράστια έκταση και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα των πολιτών, αδυνατούν να έχουν επικοινωνία, να έχουν διαχείριση των απορριμμάτων λόγω της μεγάλης απόστασης και των πολλών οικισμών.

Έχουμε ένα τέτοιο παράδειγμα στην περιφέρειά μας με το οποίο ασχολήθηκε ο κ. Μάρδας. Έχουμε έναν ορεινό δήμο, τον Δήμο Σοχού, που ανήκει σήμερα στον Δήμο Λαγκαδά. Και απ’ ό,τι λέει, σας κατέθεσε και πρόταση. Τι λέτε για αυτά; Τι σκέφτεστε να κάνετε; Σκέφτεστε να ανοίξετε αυτό το θέμα; Και γιατί δεν βάζετε στα κριτήρια της κατηγοριοποίησης και το θέμα αυτό;

Θα σταθώ, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, σε ένα μεγάλο θέμα, σε ένα διαχρονικό αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού, του απόδημου ελληνισμού, αυτό της ψήφου. Κι επειδή είπατε, κύριε Ριζούλη, θέλω να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο γι’ αυτό το θέμα. Ως Κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο και ως Αντιπολίτευση κατέθεσε δύο νομοσχέδια.

Το ζήτημα αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ζήτημα κομματικό. Αυτό το ζήτημα είναι ζήτημα εθνικό. Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Είναι πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού. Γιατί τους το αρνείστε;

Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει; Η δικαιολογία ότι υπάρχουν προβλήματα και θα συστήσουμε μία Επιτροπή για να τα αντιμετωπίσουμε και για να λύσουμε είναι για αφελείς και σπρώχνει, κλωτσάει το πρόβλημα, το τενεκεδάκι παρακάτω.

Φοβάστε ότι οι ομογενείς θα φέρουν την ανακατάταξη στο πολιτικό σκηνικό. Όμως, κύριε Υπουργέ, εσείς που αυτοπροσδιορίζεστε σαν προοδευτικός και λέτε ότι ακούτε την κοινωνία, πώς στερείτε αυτό το δικαίωμα στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού;

Τι σας ενοχλεί; Γιατί γκρινιάζετε;

Δεν πρέπει εμείς να σκεφτόμαστε και να σκέφτεστε τις επόμενες εκλογές, κύριε Υπουργέ, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε…

Έχετε λίγη υπομονή και ακούστε από ευγένεια. Σας ακούσαμε χωρίς να μιλάμε. Λίγη ευγένεια δεν βλάπτει.

Πρέπει να σκέφτεστε τις επόμενες γενιές και τη χώρα και την πατρίδα, κύριε Υπουργέ. Δυστυχώς, όμως, τίποτε από όλα αυτά εσάς δεν σας απασχολούν. Το μόνο που σκέφτεστε είναι η επιβίωσή σας και αυτή μπορεί να συντηρηθεί μέσα από το χάος που προσπαθείτε να φέρετε με το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα.

Να είστε βέβαιοι, όμως, ότι θα πέσετε μέσα στον λάκκο που εσείς σκάβετε για τους άλλους.

Σας ευχαριστώ".