Ένα νέο βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού και αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών.

Στο βίντεο, το οποίο έχει τίτλο "Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία", παρουσιάζονται αποσπάσματα των τηλεφωνικών συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Το βίντεο ξεκινάει με πλάνα από τις Πρέσπες και στη συνέχεια βλέπουμε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός μιλάει στο τηλέφωνο με τον Σκοπιανό ομόλογό του και στα αγγλικά τον ρωτάει αν ξέρει την περιοχή που λέγεται Πρέσπες.

"Εδώ είναι Βαλκάνια. Είναι πολιτική. Θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες, θα αντιμετωπίσω δυσκολίες επίσης, αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει" του λέει στη συνέχεια με τον κ. Ζάεφ να απαντά : "Είναι ιστορία, είμαι πολύ χαρούμενος φίλε μου".

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει στον Σκοπιανό ομόλογό του: "Θα είμαι χαρούμενος που θα είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα επισκεφθώ τη Βόρεια Μακεδονία".

Η παρουσίαση του βίντεο από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού συνοδεύεται από το παρακάτω κείμενο:

"Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της SevernaMakedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας. Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη".

Δείτε το βίντεο: