Την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη συζήτηση για τους Δήμους και τις Περιφέρειες καυτηρίασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως η πολύ σοβαρή αυτή συζήτηση θα έπρεπε να έχει προγραμματιστεί σε άλλη ημερομηνία, και όχι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Στις 19 Απριλίου από το βήμα του συνεδρίου των Δήμων και Κοινοτήτων, επισήμανα την απουσία του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αποφεύγει να μετέχει και ότι αυτό αποτελεί προσβολή. Συνιστούσε δημόσια υποτίμηση του πιο σοβαρού κυττάρου δημοκρατίας. Λυπάμαι που σήμερα αναγκάζομαι να επανέλθω, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να απουσιάζει. Ασφαλώς και γνωρίζω που βρίσκεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσε να έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση σε κάποια άλλη στιγμή. Ο προγραμματισμός τη σπιλώνει με ακόμα ένα στίγμα: κακός νόμος εντός συνόρων συζητείται με τετελεσμένα κακής ποιότητας εκτός συνόρων.

Εντός Ελλάδας υπονομεύονται οι Δήμοι και οι περιφέρειες και στις Βρυξέλλες, Τσίπρας και Καμμένος παραδίδουν στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο, έχοντας εκχωρήσει τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Δώσαμε στους Έλληνες έργκα όμνες το όνομα Βόρεια Μακεδονία και εμείς πήραμε έργκα όμνες την μακεδονική ταυτότητα είπε επί λέξη ο Ζάεφ σε συνέντευξή του.

Εργκα ομνες επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της χώρας είστε εσείς. Σταματήστε επιτέλους να επικαλείστε το φαιδρό επιχείρημα ότι παραδώσατε την ιθαγένεια, αλλά όχι την εθνότητα. Δώσατε στους Σκοπιανούς το όνομα και τον εθνικό προσδιορισμό Μακεδόνες, κάτι που είχαν απορρίψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Διπλή ντροπή από ένα δίδυμο ντροπής. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι λέξεις όταν αποτυπώνουν την αλήθεια. Δεν οδηγήσαμε εμείς τα πράγματα εκεί. Δεν είπαμε ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση όπως εσείς ασκείτε διακυβέρνηση καμένης γης. Θα δώσουμε σε κάθε σας ψέμα την απάντηση που πρέπει και θα το κάνουμε με τη δύναμη μιας παράταξης που έχει αξίες πεποίθηση και σχέδιο.

Δε θα εξαπατήσουμε με σλόγκαν «ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη». Ακόμα και σήμερα έχουν θράσος να παίζουν με την αγωνία πολιτών που εσείς οδηγήσατε σε φτωχοποίηση. Τσίπρας Καμμένος παριστάνουν ότι τάχα διαφωνούν και ταυτόχρονα δένονται όλο και πιο σφιχτά στις καρέκλες. Στις Βρυξέλλες οι ΑΝΕΛ συναινούν στην πράξη σε μια συμφωνία που στα λόγια την αρνούνται. Θλιβερό το θέαμα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στριμώχνονται στην πόρτα εξόδου. Δύο βασικές προβλέψεις: απλή αναλογική και αλλαγή θητείας και χρόνου ανάδειξης τοπικών αρχόντων. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν γραφειοκρατικές λειτουργίες.

Σε αυτές τις δύο κεντρικές επιλογές θα σταθώ. Σημείο πρώτο και τραγελαφικό: ο χρόνος εκλογών. Οι τελευταίες εξελίξεις και όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι ακόμα και τις εκλογές δημάρχων θέλετε να τις μετατρέψετε σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας. Εσείς δεν είπατε ότι οι τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές δεν πρέπει να συμπίπτουν για να μην θολώσει μήνυμα. Τώρα που βλέπετε ότι οδηγείστε σε αλλεπάλληλες ήττες αλλάζετε τις ημερομηνίες. Βάλατε 16 πρόθυμους βουλευτές να αλλάξουν την αρχική σας πρόθεση. Αν δεν ήσασταν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι θα ήσασταν απλά γραφικοί.

Αναρωτιέμαι κ. Σκουρλέτη που είστε σε κατάσταση δυσθυμίας πως αισθάνεστε όταν σας αδειάζει ευθέως ο πρωθυπουργός; Δεν ιδρώνει καθόλου το αφτί σας; Σας άδειασε στεγνά και εσείς κάθεστε ατάραχος και αμέριμνος πραγματικά μας αιφνιδιάζετε με όσα κάνετε για να μείνετε κολλημένοι στην καρέκλα.

Με όσα κάνετε και το υπονοούμενο ότι μπορεί να έχουμε 2-3 εκλογές τον Μάιο υπονομεύετε την αυτοδιοίκηση, κανιβαλίζετε θεσμούς και προαναγγέλετε μεθοδεύσεις. Είναι μάταιο. Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν.

Εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές. Θέλετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να σας τιμωρήσει με την ψήφο της. Η δυσαρέσκεια ούτε θα μοιραστεί ούτε θα μπερδευτεί θα είναι μετωπική αντίδραση στην κυβέρνηση. Θα χάσετε παντού και μονομιάς.

Πηγή: protothema.gr