Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τα Σκόπια μας πληγώνει ως κράτος και ως Έλληνες και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ελήφθη υπόψη η φωνή των πολιτών τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ αδύναμη στην εφαρμογή της».

«Θα έπρεπε να βάλουμε στο τραπέζι κόκκινες γραμμές, κάτι που η κυβέρνηση δεν έκανε υπογράμμισε η κα Βόζεμπεργκ μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM». Μιλώ για τη 'μακεδονική γλώσσα', μιλώ για το 'μακεδονικό έθνος' και μιλώ πρωτίστως για το ότι αποδεχθήκαμε να υπάρχει διεπιστημονική επιτροπή που να μπορεί να εξετάζει τα βιβλία τα δικά μας, αν έχουν στοιχεία αλυτρωτισμού. Ποτέ δεν έχουμε δείξει τέτοια δείγματα και αυτό και μόνο ως αναγραφή προσβάλλει την Ελλάδα, προσβάλλει τον Έλληνα. Εμείς ποτέ δεν είχαμε αλυτρωτικές θέσεις για κανέναν γείτονά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.

Κάνοντας κριτική στη συμφωνία, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε πως είναι «πολύ αδύναμη στην εφαρμογή της» εξηγώντας πως «δεν εξυπηρετείται το erga omnes κατ' αρχάς, δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που τουλάχιστον ρητορικά η κυβέρνηση έλεγε πως είναι αναγκαίες για να συμφωνήσει», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «συμφώνησε με τον αλυτρωτισμό μέσα στη σύμβαση».

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε η κ. Βόζεμπεργκ, «αγνόησε και την αντιπολίτευση και τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν ενημέρωσε έξι μήνες, είχε μια κρυφή διπλωματία. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που στην ιδρυτική της διακήρυξη ζητάει για όλα τα σημαντικά θέματα δημοψηφίσματα, απέφυγε να κάνει ένα δημοψήφισμα.

Χθες, ο πρωθυπουργός στη Die Welt απαρνήθηκε το δημοψήφισμα του 2015. Άρα ένας πρωθυπουργός που σε κάθε κρίσιμη πολιτική και εθνικών χαρακτηριστικών κίνηση επικαλείται αυταπάτες, όπως έγινε κατά το παρελθόν, δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη σε διεθνείς συνθήκες που τυγχάνουν αυτής της διαχείρισης».

Σχολιάζοντας τις θετικές αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών στο εξωτερικό, η κ. Βόζεμπεργκ είπε πως «οι Ευρωπαίοι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και ήθελαν να λήξει αυτή η εκκρεμότητα» και πρόσθεσε: «Έχουν οικονομικά συμφέροντα πολύ μεγάλα όπως έχουμε κι εμείς χιλιάδες επιχειρήσεις στα Σκόπια που δραστηριοποιούνται και περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. Αλλά εκείνοι το ήθελαν ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι τα Σκόπια είναι σε πολύ αδύναμη οικονομική θέση και φοβόντουσαν ενδεχομένως μήπως διασπαστούν».

Όσον αφορά στο τι θα έκανε η Νέα Δημοκρατία αν ήταν εκείνη που διαπραγματευόταν τη συμφωνία, η κ. Βόζεμπεργκ απάντησε: «Η Νέα Δημοκρατία θα έκανε ό,τι έκανε και στο παρελθόν. Θα προσπαθούσε να έχει μια πρόταση εθνικής συναίνεσης, μια συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έκανε τότε η κ. Μπακογιάννη, μια προσυμφωνία στις βασικές γραμμές που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας».